Ren mat er viktig

Berit Nordstrand Om forfatteren
Artikkel

Mitt ønske har alltid vært å jobbe for de svakeste i samfunnet, for rusavhengige, og jeg skrev om temaet på ungdomsskolen. Etter at farfars bror professor Harald Skjervold fortalte spennende om biologi og forskning og med en mor som var jordmor, ville jeg bli lege. Jeg fikk studieplass i Bergen og flyttet til Trondheim for klinikkdelen. Der ble Petter født på siste eksamensdag, tre uker før termin, forkommen og slapp. Han kom til verden med en kronisk virusinfeksjon.

Interessen for kosthold ble vekket. Opp i all fortvilelse over ikke å ha medisiner som kunne hjelpe, tipset farfars søster meg: «Da jeg vokste opp, kunne en fløteskvett styrke immunforsvaret. Den har neppe sluttet å virke i moderne tid». Jeg stupte inn i forskningslitteratur om kosthold og helse, fant mengder av studier som dokumenterte effekten av ren mat og Petter frisknet til.

Et brennende engasjement var tent. Kunnskap om enkle matgrep måtte spres, så andre kunne bruke dem. Foredragsvirksomhet ved siden av spesialisering i klinisk farmakologi og utdanning i kognitivterapi var hverdagen. Senere overlegestilling innen spesialisthelsetjenesten for rusbehandling, der kunnskap om rus, psykologi, legemidler og kosthold kunne kombineres. Jeg var med på en fantastisk reise hvor mennesker i nød og elendighet stablet et meningsfullt liv på beina.

Nå jobber jeg 50 % som overlege og 50 % for Fraiva som formidler kunnskap om ren mat og helse. Det har ført til kurs, bøker, nettside og nettkurs. Ny bok om matvalg som øker forbrenningen av farlig bukfett lanseres i april og en bok for barn kommer til høsten.

Det er et privilegium både å kunne rehabilitere pasienter til et meningsfullt liv og få dele kunnskap for at alle kan nyte mat som gir økt livskvalitet.

Se videointervju her:

http://legeforeningen.no/derfor

Anbefalte artikler