Tatoveringsblekk – en underkjent helsefare?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Tatoveringer er blitt populært, men innholdet i blekket som benyttes er i liten grad regulert. Vi har begrenset kunnskap om forekomst av komplikasjoner ved tatovering, både på kort og lang sikt.

  En tidligere frisk kvinne med kjent kontaktallergi mot sink ble tatovert av en profesjonell tatovør. I løpet av to uker utviklet hun kløe og hevelse i det tatoverte området. Det oppsto en hyperkeratotisk hudtumor i den delen av tatoveringen som var utført med rødt blekk (fig 1). Hun oppsøkte lege, som tok en biopsi. Histologisk undersøkelse var forenlig med keratoakantom, en benign tumor som etter vår erfaring kan være vanskelig å skille fra kutant plateepitelkarsinom både klinisk og histologisk. Det tatoverte området, inkludert hudtumor, ble eksidert (fig 2) og dekket med en delhudstransplantasjon. Ved histologisk undersøkelse av resektatet ble diagnosen endret til pseudoepiteliomatøs hyperplasi.

  Pseudoepiteliomatøs hyperplasi kan oppstå ved kroniske inflammatoriske dermatoser og ble rapportert å ha oppstått i en tatovering første gang i 2003 (1). Per dags dato er det beskrevet færre enn ti tilfeller, de fleste i tatoveringer med rødt blekk (2). Lesjonene kan mistolkes som plateepitelkarsinom. Behandling er eksisjon av det tatoverte hudområdet.

  Tatoveringsblekk består gjerne av oppløsninger med saltkrystaller av tungmetaller og sot. Nyere blekk er organiske og inneholder gjerne fargepartikler (azopartikler) som også benyttes i blant annet maling, blekk til skrivere og billakk (3). Noen azopartikler er karsinogene, og EU har forbudt anvendelse av enkelte av disse til farging av tekstiler, men de kan stadig anvendes til tatovering (4).

  Det benyttes idag laserbehandling for å fjerne uønskede eller mislykkede tatoveringer, uten at det finnes kunnskapsgrunn-lag for at slik behandling er trygg (5). Hva skjer når man varmer opp tungmetallkrystaller i en tatovering med høyenergilaser?

  Produksjonen av tatoveringsblekk er i liten grad regulert, og det finnes ingen generelle regler i Norge for hva tatoveringsblekk kan inneholde. Vi etterlyser et bedre regelverk for tatoveringer og tatoveringsblekk.

  Pasienten har gitt samtykke til at artikkelen blir publisert. Vi takker hudlege Olav Laastad for henvisning av pasienten.

  Publisert først på nett.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media