Forenklet og praktisk om idrett og ernæring

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Cardwell, Glenn

  Gold medal nutrition

  5. utg. 256 s, tab, ill. Leeds: Human Kinetics, 2013. Pris GBP 17

  ISBN 978-1-4504-1120-2

  Gold medal nutrition er en lærebok i idrettsernæring der forfatteren ønsker å formidle kunnskapen på en enkel og praktisk måte. Tittelen refererer til toppidrettsutøvere som målgruppe, men etter å ha lest boken tenker jeg at den i stor grad også treffer mosjonistene. Cardwell er ernæringsfysiolog fra Australia, og de praktiske tipsene er i hovedsak vinklet mot australske matvarer.

  Første del er en systematisk gjennomgang av makro- og mikronæringsstoffer, mens forfatteren i den andre delen tar for seg mer spesifikke problemstillinger i idrettsernæring. Alle kapitlene inneholder mange lange tabeller med matvarer, praktiske tips og råd og avsluttes med et sammendrag av de viktigste punktene. Den første delen er godt skrevet, og forfatteren klarer å oversette vitenskap til veldig enkle forklaringer, mens den andre delen er så praktisk og forenklet at det kan grense til det kjedsommelige. Det er en utfordring å legge opp en bokstruktur i idrettsernæring uten for mange gjentakelser, da de ulike makronæringsstoffene er aktuelle i alle kapitler som omhandler ernæring i forhold til trening. Cardwell har valgt en oppbygging som fører til en del gjentakelser, spesielt i den andre delen, og språket er veldig muntlig: «Du er helt gal hvis du kutter ned på karbohydratene!»

  Som konklusjon vil jeg si at boken egner seg godt for unge idrettsutøvere og mosjonister som ikke har noen forkunnskaper om ernæring og trening, og som ikke har behov for den vitenskapelige utredningen. Sammenliknet med andre engelskspråklige bøker om idrettsernæring er dette en billig og praktisk bok for denne målgruppen. For en leser med noe bakgrunn i idrettsfysiologi og ernæring, eller den erfarne toppidrettsutøveren, vil boken kunne fremstå som forenklet og til tider litt kjedelig.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media