Fra råstoff til gullkantet innhold

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Veldig mye forskning ligger gjemt i vitenskapelige tidsskrifter som nesten ingen leser og enda færre siterer. Dette er et nesten uuttømmelig skattkammer!

  Jeg har en naiv forestilling om at forskere som lykkes med å bli publisert i vitenskapelige tidsskrifter, har funnet ut noe det er verdt å fortelle verden om. For de beste tidsskriftene tar det flere år fra du starter med å samle inn data til det en dag kanskje blir publisert. Du har konkurrert med noen av verdens fremste forskere innen fagfeltet ditt, og du har vært utsatt for kritisk vurdering fra fagfeller.

  Min hypotese er som følger: Det tar ikke så fryktelig mye tid å gjøre den faglige innsikten tilgjengelig for et noe større publikum enn dem som leser det vitenskapelige tidsskriftet – i hvert fall ikke om du sammenlikner med tiden det tok å få akseptert den vitenskapelige artikkelen. Jeg har ennå til gode å høre om noen som tar til motmæle mot min tidshypotese.

  Hvordan går du så frem for å bearbeide de enorme kildene av forskning og faglig innsikt til innhold som er tilgjengelig og oppleves som interessant og personlig relevant av publikum?

  Her er en velprøvd oppskrift for å kommunisere rundt forskning og faglig innsikt. Skriv en kort presentasjon (formidlingsartikkel) av arbeidet ditt etter følgende disposisjon:

  • Hva er det egentlig du har funnet ut? Hva er de viktigste resultatene/hovedkonklusjonene? Hva er ditt bidrag? Ikke skriv om det andre har funnet ut. Spesielt interesserte lesere kan henvises til referanser og de originale vitenskapelige artiklene.

  • Hvordan har du kommet frem til dette? Gi en beskrivelse av studien. Hvor mange og hvem har du intervjuet? Hvilke kasus har du sett på? Vær så konkret og detaljert som mulig.

  • Hvilke praktiske implikasjoner har dette? Er det mulig å utarbeide noen praktiske råd basert på det du har kommet frem til?

  Slipp kunnskapen løs fra de vitenskapelige tidsskriftene. Send meg gjerne eksempler på hva du får til.

  Blogg

  Blogg

  Kommentarer til og diskusjoner om innlegget finner du på blogg.tidsskriftet.no Vil du blogge, ta kontakt.

  PUBLISERT I BLOGGEN

  3.9.2013

  Innlegget er også publisert i Farbrots egen blogg, Forskningskommunikasjon, 3.9.2013.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media