Spinkel anatomi

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kowal, Michell Lui

  Mørch, Louise Pil

  Atlas over bevægeapparatet

  Alle knogler, led og muskler på dansk og latin. 272 s, ill. København: FADL’s Forlag, 2013. Pris DKK 400

  ISBN 978-87-7749-702-5

  Boken stammer fra en utdanning i Danmark som vi ikke kjenner her hjemme. Utdanningen kalles Body-sds eller Body Self Development’s System. Den ene forfatteren er utdannet Sds-terapeut, den andre er lege.

  Boken minner meg om noe jeg har sett hos ulike studenter mange ganger: mer eller mindre hjemmelagde tegninger av én og én muskel med utspring og feste. Noen studenter liker det slik. Ulempen er at skjelett- og muskelsystemet ikke virker slik denne boken kan få oss til å tro. Vi har en meget begrenset evne til å aktivere enkeltmuskler. Nervesystemet aktiverer de motoriske enhetene som kreves for å utføre en bevegelse, bremse den eller holde et ledd i en bestemt stilling. Hvilke motoriske enheter som aktiveres i hvert enkelt tilfelle, varierer med den bevegelsesoppgaven som skal løses. Å lære seg enkeltmuskler på den måten som boken inviterer til, gir en litt gal inngang til styringen av bevegelser, dersom det ikke motvirkes av annen informasjon. Teksten er meget sparsom. Det skal den antagelig være i den aktuelle utdanningen, men det gjør at man savner de opplysningene som kan gi en mer korrekt oppfatning av musklenes funksjon.

  Forfatterne omtaler de ulike strukturene både med sitt danske navn og det latinske. Det er bra med et nasjonalt begrepsapparat, men dansk er på mange måter annerledes enn norsk, og de danske navnene kan lett virke like fremmedartede for nordmenn som de latinske.

  Tegningene ser også litt rare ut. Muligens er de laget på en PC. Studenter som skal lære seg musklenes utspring og fester, kan ha glede av boken dersom de henter relevant tilleggsinformasjon et annet sted. For andre blir dette for spinkelt.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media