Artikkel
Det er ingen sammenheng mellom vitamin D-nivå og forekomst av selvrapportert luftveisinfeksjon blant voksne personer i Tromsø.
Flere studier har antydet at det er en sammenheng mellom vitamin D og infeksjoner. Vi har nylig publisert en studie fra Tromsø der 6 350 eldre og middelaldrende personer fikk målt nivået av vitamin D (serum 25-hydroksyvitamin D), samtidig som de svarte på spørsmål om de hadde hatt symptomer på luftveisinfeksjon siste uke (1) . Hos deltakere med selvrapportert luftveisinfeksjon ble tilleggsfaktorer som røyking, selvrapporterte sykdommer, soleksponering, inntak av fiskemat eller vitaminer, kroppsmasseindeks (BMI) og spirometri kartlagt. Måling av CRP ble tatt med i analysene for å øke validiteten ved spørsmål om luftveisinfeksjon.
791 (13%) deltakere rapporterte symptomer på luftveisinfeksjon siste uke. Vitamin D-nivå ble klassifisert i kvartiler der man tok høyde for deltakermåned og røyking. Forekomsten av symptomer økte ikke med lavere vitamin D-nivå. Det var ingen sammenheng mellom varighet av symptomer og vitamin D-nivå. Frekvensen av symptomer og samtidig CRP-nivå ≥ 5mg/l viste samme fordeling i vitamin D-kvartiler som symptomer alene.
Vi fant ingen signifikant sammenheng mellom symptomer på luftveisinfeksjon og inntak av fisk, omega-3-tilskudd, vitamin- og/eller andre kostholdstilskudd eller soleksponering. Hos dem som brukte tran eller fiskeoljekapsler daglig eller av og til, var det en lavere forekomst av symptomer på luftveisinfeksjon siste uke (p = 0,04). Dersom inntak av tran beskytter mot luftveisinfeksjon, skyldes det trolig noe annet enn vitamin D.