Elsykkel til jobb gir treningseffekt

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bruk av elsykkel gir like god treningseffekt som gange i motbakke og kan anbefales for å få folk i økt fysisk aktivitet.

  Bruk av sykkel ved reise til og fra jobb og skole er en mulighet for å inkludere fysisk aktivitet i moderne dagligliv. En elsykkel er en sykkel med påmontert elektrisk motor som hjelper til slik at man ikke behøver å bruke like mye krefter som på en vanlig sykkel. Sveitsiske forskere har undersøkt om bruk av elsykkel gir tilstrekkelig arbeidsintensitet til å gi positive helseeffekter (1).

  18 friske, mye stillesittende forsøkspersoner i alderen 26 – 46 år gjennomførte en typisk jobbreise i Lausanne på fire forskjellige måter: Gange i nesten 2 km i bratt motbakke, vanlig sykkel i vel 5 km i svak motbakke, elsykkel med moderat assistanse i vel 5 km i svak motbakke og elsykkel med maksimal assistanse i vel 5 km i svak motbakke. Fart, tid, hjertefrekvens, oksygenopptak, opplevd intensitet og opplevd behov for dusjing i etterkant ble registrert. De fire reisemåtene ga en arbeidsintensitet av maksimal hjerterytme på henholdsvis 72%, 85%, 75% og 80%.

  Forfatterne konkluderer med at elsykkel kan gjøre det mulig for folk flest å overvinne topografiske og logistiske hindringer ved sykkelpendling. Det gir dermed mulighet til å inkludere fysisk aktivitet i hverdagen uten å sette av ekstra tid. Elsykkel kan konkurrere med bil på reisetid i urbane områder, og den fysiske motstanden kan tilpasses syklistens fysiske form og motivasjon. Økt bruk av elsykkel som transportmiddel kan få store positive effekter for folkehelse, miljø og kø.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media