– Et tungt valg, men det var verdt det!

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Slik oppsummerer Eivind Aabel valget om å studere medisin i Budapest. Nestlederen i Norsk medisinstudentforening(Nmf) legger fort til at det ikke er mange valg han er mer fornøyd med enn nettopp dette.

  Eivind Aabel (t.v.) og Kristian Hamandsen, begge medisinstudenter i Budapest, deltok på landsstyremøtet i Alta. Kristian…
  Eivind Aabel (t.v.) og Kristian Hamandsen, begge medisinstudenter i Budapest, deltok på landsstyremøtet i Alta. Kristian Hamandsen ble også valgt inn som varamedlem til sentralstyret. Foto Stein Runar Østigaard

  – Budapest er en vakker by, det skjer noe hele tiden og miljøet er veldig internasjonalt. Noe av det beste med å studere i utlandet er alle vennene man får fra overalt i verden. Aabel gleder seg like fullt til å komme hjem til Norge igjen for å ha praksis, det ungarske språket har bydd på utfordringer i møte med pasienter: – ungarsk er et veldig vanskelig språk, forteller Aabel.

  Veien til medisinstudiet

  Veien til medisinstudiet

  Fysioterapi var øverst på karrierelisten en lang stund. Ønsket om å kombinere interessen for kjemi og biologi med lysten til å hjelpe andre avgjorde valget om heller å satse på medisinstudiet.

  – Jeg trives jo veldig bra, – så det er nok et tegn på at jeg valgte riktig. Før medisinen ville jeg vie livet mitt til forskning, sier Eivind Aabel.

  Mye har endret seg siden den tid. I fremtiden ser han for seg at han jobber på sykehus. Indremedisin er det han brenner mest for og det er kompleksiteten i arbeidet som virker spennende. Å måtte tenke og knyte løse tråder.

  – På annenplass ligger vel anestesi, men det har nok mest med TV-serien «Akutten å gjøre», sier Aabel og ler.

  Tillitsverv

  Tillitsverv

  En dag ringte telefonen. En venn som var på Nmfs årsmøte spurte om ikke Aabel kunne tenke seg å være med. Uten å tenke seg om sa han ja. Siden har han vært aktivt engasjert i studentforeningen, i dag som nestleder. I starten var det situasjonen til utenlandsstudentene han var mest opptatt av. Senere har det handlet om ting på litt større plan, som ansettelsesforhold i turnus og turnuslegevikariater.

  – Vi har jo virkelig gjort opprør og det er gøy når man får resultater, sier Aabel og slår fast at styrearbeid er morsomt.

  Positivt møte med landsstyret

  Positivt møte med landsstyret

  Og det var nettopp styrearbeid han fikk oppleve i Alta. Årets landsstyremøte var hans første opplevelse av hva som skjer når Legeforeningens øverste organ samler seg. Han regner med at det ikke blir hans siste.

  – Jeg ble positivt overrasket over måten vi i Nmf ble tatt i mot. Mange var veldig interessert i det vi hadde å si og det er godt å bli hørt! Aabel synes også det var givende at flere fra den «eldre garde» kom bort til studentdelegasjonen for å mimre om egen studietid og turnus.

  Han trekker selv frem den helsepolitiske debatten som et av høydepunktene under landsstyremøtet. Spesielt hvordan debatten løftet frem ulike vinklinger på en debatt som til tider kan virke enveiskjørt i media.

  – Noen innlegg fra talerstolen endret faktisk måten jeg tenkte på saken, for eksempel angående reservasjonsretten.

  Etter en lang sommer med jobbing planlegger Eivind Aabel og kjæresten et par ukers ferie i september. Det er den aller første sommeren han har jobbet med midlertidig lisens. Feriedestinasjonen er foreløpig ukjent, men at det blir et sted langt, langt borte fra den vanlige hverdagen, det er sikkert.

  Han blir også borte fra Nmf neste år, tiden skal brukes på innspurten av det siste året på medisinstudiet. Det blir trist, men han ser seg selv tilbake igjen i Legeforeningen i fremtiden: – Først blir det nok Ylf, så kanskje sentralt. Uansett hva som skjer, blir jeg ikke borte.

  Tabell

  Antall medisinstudenter i Norge og utlandet per 6. juni 2013

  Det er totalt 3 666 medisinstudenter i Norge, fordelt på fire universiteter. Av disse er 63,5 prosent kvinner. Universitetet i Oslo har 1 298 studenter, Universitetet i Bergen 985, NTNU, Trondheim 800 og Universitetet i Tromsø 583 medisinstudenter.

  2 870 av de som studerer i Norge er medlemmer av Norsk medisinstudentforening (Nmf). Blant norske medisinstudenter i utlandet er totalt 1 584 medlemmer av Nmf.

  Totalt er det 3 083 norske medisinstudenter i utlandet fordelt på 27 land. Det er flest studenter i Polen (1 278). Deretter følger Ungarn med 562, Slovakia med 405 og Danmark med 275. I 12 av landene er det færre enn ti norske studenter.

  For mer informasjon se: https://legeforeningen.no/Emner/Andre-emner/Legestatistikk

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media