Forklaringen

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Coyle, Daniel

  Hamilton, Tyler

  Det skjulte rittet

  Doping og dekkhistorier i Tour de France. 313 s. Oslo: Schibsted Forlag, 2013. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-516-8071-4

  Daniel Coyle har i over to år gjort mer enn 60 intervjuer med syklisten Tyler Hamilton. Denne boken er et resultat av disse intervjuene og forteller Hamiltons historie.

  Tyler Hamilton var fra midten av 1990-tallet til slutten av 2000-tallet proffsyklist. Han var først kjent som Lance Armstrongs lojale og hardtarbeidende hjelperytter i US Postal. Etter at han brøt ut av Armstrongs indre krets, vant han løp som Liège-Bastogne-Liège og Romandiet rundt, han tok OL-gull i temporitt i 2004, og han hadde topplasseringer i de store treukers etapperittene. I 2005 ble han for første gang utestengt fra sykkelsporten på grunn av bruk av dopingmidler.

  Boken er skrevet slik at den også kan være av interesse for lesere som ikke kjenner Hamilton fra tidligere, eller har forkunnskaper om sykkelsporten. Vi følger Hamilton fra amatørkarriere uten bruk av prestasjonsfremmende midler, til hans dager på toppnivå med utstrakt bruk av forbudte stoffer. Skildringene av treningen, sykkelløpene og livet som syklist er gode. Tittelen gir et godt frampek. Mye av innholdet dreier seg om hvordan best «preppe» seg, hvordan planlegge det hele, og hvordan skjule det for antidopingkontrollørene. Leseren får innblikk i hva som foregikk bak fasaden. Forfatterne prøver ikke å bagatellisere eller forsvare bruk av doping, men forsøker å gjøre det hele forståelig.

  Boken har god flyt og gir mye spennende bakgrunnsinformasjon om kjente syklister. De fleste kapitlene har fotnoter hvor enkelte emner blir klargjort, og stemmer fra andre intervjuobjekter utfyller historien. Språket bærer tidvis preg av direkte oversettelse av sykkelterminologi. Det er også enkelte skjemmende trykk- og faktafeil i teksten. Til slutt er det en liste med forslag til videre lesing. Undertegnede savner dokumentasjon av påstander fra forfatterens fotnoter.

  Om boken er spesielt relevant for leger, kan jeg ikke svare et entydig ja til. Men at Hamiltons stemme som snakker åpent om doping, er interessant, er ikke til å komme utenom. Mange sider er viet forholdet til Lance Armstrong. Hamiltons oppfatning av Armstrong som person og idrettsutøver kommer tydelig frem, og gjør boken mer aktuell for lesere uten større kjennskap til sykkelsporten.

  Jeg anbefaler boken.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media