Synger og joiker til terningkast fem

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hun er en av vår tids viktigste formidlere av samisk kultur og skal synge ved åpningen av årets landsstyremøte i Alta. Anne Máddji Heatta er fastlege i Kautokeino og trives med å ha sangen som hobby.

  Anne Máddji Heatta trives som fastlege i Kautokeino. Foto Lisbet T. Kongsvik
  Anne Máddji Heatta trives som fastlege i Kautokeino. Foto Lisbet T. Kongsvik

  Det er ikke lite den unge fastlegen har rukket på sine første 30 år. Máddji er født og oppvokst i Karasjok, men forlot tidlig hjembygda og dro sørover for å ta videregående utdanning ved NTG Bærum (Norges toppidrettsgymnas) der fotballen ble hennes idrettsgren. I flere år var hun aktiv forsvarsspiller på Askers A-lag – i klubbens glansperiode – med nr. 20 på brystet. Samtidig studerte hun medisin. Hun spilte også flere landskamper for Norge på aldersbestemte landslag.

  Fra fotball til joik

  Fra fotball til joik

  En kneskade satt en stopper for en lysende fotballkarriere på toppnivå. Fra å ha et hektisk liv med trening, kombinert med krevende skolegang, fant hun ut at hun nå hadde mye tid til overs. Den tiden brukte hun blant annet til å fylle med musikk.

  – Jeg har alltid likt å synge og joike, og da jeg måtte legge vekk fotballen, satt jeg meg ned og tenkte på hva jeg nå skulle fylle tiden med, sier Máddji.

  – Jeg har alltid vært vant til å ha noen prosjekter, til å ha noe å gjøre utenom skolen. Gjennom kontakt med Roger Ludvigsen (gitarist og komponist fra Kautokeino) ble det til at jeg la på vokal på noen prosjekter. Gjennom Roger kom jeg også i kontakt med to andre musikere. Han oppmuntret meg til å søke støtte til et plateprosjekt og i 2005 fikk jeg støtte fra Sametinget. Dermed var jeg i gang med prosessen som førte frem til min første CD, forteller hun.

  Pulserende rytmer

  Pulserende rytmer

  I 2010 ga hun ut CD-en Dobbelis/Beyond til terningkast fem i Aftenposten.

  «Musikken er neddempet, svevende og glidende med en pulserende grunnrytme som gir det hele en tiltrengt fremdrift. Musikken er litt som frostdampen idet sollyset treffer den hvite flaten og det oppstår et skimrende fargespill. Máddji behager og fascinerer oss med sin klangverden», skrev Aftenpostens anmelder Svein Andersen over en halv side, da hun slapp debutalbumet. Tekstene har hun skrevet selv sammen med faren Nils Johan Heatta.

  Máddji har opptrådt i en rekke offisielle sammenhenger, blant annet ved festspillene i Nord-Norge og i den samiske festivalen Márkeomeannu. Hun var også konferansier ved samisk melodi grand prix i 2006.

  – Jeg har også vært med i Festspillvarieté på Hurtigruta i regi av Festspillene i Nord-Norge høsten etter at jeg hadde debutkonsert på Festspillene. Det var utrolig artig, sier Maddji som synes det er veldig morsomt å lage musikk og å være i studio.

  – Jeg synes det er gøy å opptre, men har ikke som mål å leve av musikken, sier hun med et strålende smil. Hun har ingen planer om å utvide sangkarrieren, men liker å ha sangen som hobby ved siden av jobb.

  Fastlege for 750

  Fastlege for 750

  – Vi møtte Máddji i Juhls sølvsmie i Kautokeino i fantastisk vintervær. Snart ferdig med svangerskapspermisjon gleder hun seg til å komme tilbake som fastlege ved Kautokeino legekontor. Men først er det duket for storslått samisk bryllup. 5. april feires bryllup med godt over 200 gjester pluss mange barn. Menyen er Bidos, samenes tradisjonelle festmat som består av reinkjøtt, poteter, gulrøtter og løk, og med multekrem med selvplukkede multer til dessert.

  Medisinstudiet fullførte hun ved Universitetet i Oslo i 2009. Her gikk hun sammen med sin søster, som også er lege. Etter turnus i Vesterålen, Myre og Stokmarknes – der hun traff hun sin tilkommende mann – jobbet hun en periode ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, før hun reiste tilbake til mer hjemlige trakter. Mannen som kommer fra Lillesand, er kommunelege i Kautokeino og i full gang med å lære seg samisk. Det er vanskelig å rekruttere leger som blir lenge i Kautokeino, men foreløpig har den lille familien med Niillas som et naturlig midtpunkt, slått seg til ro i bygda.

  Ungt miljø

  Ungt miljø

  – Vi er fem fast ansatte leger ved legekontoret, de fleste er kvinner og alle er mellom 30 og 40 år. Det er en spennende jobb med en del vakter og store avstander, men heldigvis har det hittil ikke skjedd veldig mye «skummelt» på vaktene, sier hun. Nå har hun nettopp begynt i en veiledningsgruppe og ser frem til mange gode faglige diskusjoner.

  Finnmark legeforening

  Foreningen hadde per 1.2. 2013, 320 medlemmer hvorav 103 er medlemmer av Allmennlegeforeningen. Det er relativt lik kjønnsfordeling med 151 kvinner og 169 menn. To av tre kvinnelige leger er under 40 år.

  Les mer om Finnmark legeforening i Tidsskriftet nr. 8/2012: http://tidsskriftet.no/article/2258832

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media