– Ja, vi elsker Finnmark

Lisbet T. Kongsvik Om forfatteren
Artikkel

De to unge fastlegene Linh Yen Nguyen og Magnus Hjortdahl stortrives på Byhagen legesenter og i Alta.

Linh Yen Nguyen og Magnus Hjortdahl setter pris på den gode veiledningen de får av kollegaene. Foto Lisbet T. Kongsvik

Etter 2 1/2 år som fastlege i Alta er Magnus Hjortdahl den som har lengst fartstid av de to.

Etter endt utdanning gjennomførte han sykehusturnus i Oslo. Han var heldig med turnustrekningen og kunne så og si velge og vrake blant turnusplasser. Hjortdahl er født og oppvokst i Oslo, men ville vekk fra storbyen. Han valgte derfor bevisst å ta fastlegeturnusen i Finnmark, flyttet til Alta, og siden har han blitt. Nylig kjøpte familien som består av mor, far og to små barn hus i Alta.

Fersk lege uten turnus

Linh Yen Nguyen er den yngste fastlegen ved Byhagen legesenter. Nguyen studerte i Pecs i Ungarn og var ferdig lege sommeren 2012. Norske medisinstudenter i Ungarn trenger ikke å gjennomføre turnustjenestenfor å få autorisasjon som lege. Uten å ha vært ute i turnus søkte Nguyen på mange forskjellige jobber, og var derfor opptatt av å finne et sted med god veiledning. Bare 25 år gammel ble hun i fjor høst ansatt som fastlege ved legesenteret.

– Det betyr utrolig mye med god veiledning når man er helt fersk lege og spesielt for meg som ikke har vært ute i turnus, sier hun. Nå har hun «lokket» sin kanadiske legekjæreste som hun traff under studiene i Pecs, til Alta. Han er fascinert av den flotte naturen i området, og som friluftsmenneske, oppvokst med jakt og fiske, var han ikke vanskelig å be. Nå lærer han seg norsk, og når språket sitter ønsker han å søke turnusplass for å lære seg det norske systemet.

Kan ikke få rost kollegaene nok

– Jeg har blitt utrolig godt mottatt av de andre her på legesenteret, sier Nguyen. – Kollegaene er bare helt fantastiske. Jeg føler meg ofte usikker, men vet at jeg kan banke på døren til nabokontoret hvis det er noe jeg lurer på. Er kollegaen på det første kontoret opptatt så banker jeg bare på neste dør. Her er det utrolig hyggelig å jobbe, sier hun. Linh forteller at det har vært fullt kjør fra første dag i jobben, og at det har vært tøft, men utrolig lærerikt.

– Jeg må innrømme at jeg noen dager ikke ser annet av Alta enn veien til og fra jobb. Det er lange dager, og noen ganger kommer jeg meg så vidt ut av kontoret før alarmen går om kvelden. Men hun understreker at selv om det er svært travle dager så stortrives hun. – Jeg satser på å komme meg mer ut og få sett mer av den flotte naturen etterhvert, sier hun.

Dynamisk miljø

Byhagen er et nytt og moderne legesenter midt i Alta sentrum. Her jobber Nguyen og Hjortdahl sammen med tre andre fastleger og annet helsepersonell. Alle de fem legene på kontoret har rundt tusen pasienter hver på listen sin.

– Det er åpne og hyggelige kollegaer ved senteret. Det er et sterkt faglig miljø og et godt samarbeid kollegaene imellom, påpeker Hjortdahl.

– Jeg fikk flott veiledning det første året, og bedre lærekurve kunne jeg ikke hatt som fersk lege. Jeg føler meg sikrere dag for dag, og det er også en sikkerhet i det å erkjenne at man kan ikke må vite alt, sier han fornøyd.

Hjortdahl beskriver et legekontor med et dynamisk miljø preget av forskning og vitenskap og med mange faglige diskusjoner. – Vi har god kontakt med andre fastlegekontor i Alta, og det gjør at jeg føler at vi er del av et større miljø. Vi har studenter fra Universitetet i Tromsø i praksis ved kontoret, og jeg synes det er veldig gøy og givende å veilede, sier han.

Ypperlig for barnefamilier

– Med små barn blir det en annen ro over hverdagen på et mindre sted enn i en stor by. Det er mange aktivitetstilbud i Alta og ideelt for småbarnsfamilier, sier Magnus Hjortdahl. Han forteller at skiløypa starter i hagen og at de bruker naturen mye og er ute med barna. Han beskriver også Alta som ideell værmessig.

Linh Yen Nguyen, som opprinnelig er fra Drammen syntes i utgangspunktet at det var litt skummelt å flytte så langt nord som til Finnmark. – Etter få måneder trives jeg kjempegodt og kan på det varmeste anbefale andre unge leger å flytte nordover, sier hun.

I forbindelse med landsstyremøtet i Alta i juni, vil vi i kommende utgaver av Tidsskriftet presentere noen leger som praktiserer i Finnmark. I tillegg gir vi også et lite innblikk i natur og kultur i Norges største fylke.

Anbefalte artikler