()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Melhuus, Knut

  Skadefryd 2012

  53 s, ill. Oslo: Oslo skadelegevakt, 2012.

  Skadefryd 2012 er en upretensiøs samling av dikt opprinnelig presentert ved Oslo skadelegevakt for, ifølge forfatteren, «å muntre opp stemningen på et sykehus med voldsomme voksesmerter». Diktene presenteres ukesvis sammen med et skråblikk på siste ukes begivenheter eller en anonymisert omtale av hendelsen som inspirerte diktet. Jan Erik Birkelid har laget morsomme illustrasjoner til flere av diktene.

  Tekstkvaliteten spenner fra det banale til det nesten geniale. Tema for diktene bærer ofte preg av hensikten, som synes å være å få leger og medarbeidere til å le før helgen. Noen av tekstene er gode observasjoner og kommentarer som potensielt kan nå et større publikum. Jeg har tatt meg selv i å humre over noen av tekstene i flere dager etter at diktsamlingen ble lest.

  Likevel, hensikten med å samle disse diktene i en bokutgivelse er noe uklar. For den som er på jakt etter et morsomt innslag i en tale eller noe til å løse opp stemningen med i en lunsjpause, er det sikkert ett og annet å hente. Samlingen har imidlertid ett grunnleggende problem, og det kikker frem allerede i tittelens tvetydighet, som antyder ikke bare gleden ved å jobbe på en skadelegevakt. Tittelen kan like gjerne peke mot den tradisjonelle forståelsen av ordet: glede over andres skade. I samlingen finnes det dikt som passer under begge disse forståelsene, og noen av tekstene bør derfor brukes med forsiktighet utenfor legekretser.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media