Lettlest om fot- og ankelkirurgi

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Parekh, Selene G.

  Foot and ankle surgery

  548 s, tab, ill. London: JP Medical, 2012. Pris GBP 90

  ISBN 978-93-5025-787-6

  Flere internasjonale kapasiteter innen fot- og ankelkirurgi har bidratt til de 25 kapitlene i boken. Innholdet dekker et bredt spekter innen feltet.

  Inndelingen er lik de fleste andre bøker om dette temaet. De første kapitlene omhandler undersøkelsesteknikker og kirurgisk fot-ankel-anatomi. Dernest beskrives behandling av tilstander i tærne. Hallux valgus-kirurgi er en av de vanligste prosedyrene innen fotkirurgi – følgelig er den viet et eget kapittel som gir et godt overblikk over de mest aktuelle metodene. Siden boken er utgitt i 2012, kunne den også ha inkludert noen nyere teknikker som ligamentær forsterkning, f.eks. «tightrope»-systemet.

  Kapitlene om nevrologiske tilstander i foten og hælsmerter inneholder fornuftige tilnærminger til disse problemstillingene, som av og til kan være vanskelige å diagnostisere og behandle. Omtalen av fottumorer er holdt relativt kort, noe som er passende for en bok som denne som tross alt er rettet mot ortopediske kirurger som driver med «generell» fotkirurgi. Det gis en grundig gjennomgang av artrose i fot og ankel, med forslag til både konservativ og operativ behandling. I boken er det hovedsakelig forfatternes metode som er presentert. For en mer nyansert beskrivelse skulle andre fiksasjonsmetoder også vært med, som for eksempel artrodese med margnagling.

  Innholdet i kapitlene om pes planus, pes cavus og senepatologi er godt og ikke for detaljert. Nivået passer for ortopeder som ønsker kunnskap om tilstandene, men ikke trenger inngående operasjonsanvisninger. Avsnittet om operativ behandling av akillessenerupturer var imidlertid skuffende. Tilstanden er såpass vanlig at den hadde fortjent en ordentlig gjennomgang med illustrasjoner av diverse surturteknikker.

  Fremstillingen av den diabetiske foten, den nevropatiske foten, ortoser, proteser, amputasjoner i fot og ankel, idrettsskader og stressfrakturer i foten vil være nyttig informasjon for ortopeder i utdanning. Leseren får en adekvat oversikt over artroskopi, men de som ønsker å drive med ankelartroskopi vil behøve en egen bok om emnet. Tre kapitler mot slutten gir relevant informasjon om pediatriske fottilstander, kort omtale av komplekst regionalt smertesyndrom og beskrivelse av vanlige infeksjonstilstander i foten. Det siste kapitlet om fot- og ankeltraumer er på kun 14 sider, følgelig gir det bare en enkel oversikt over de vanligste skadene.

  Totalinntrykket er godt. Boken er innbundet og har behagelig papirkvalitet. Illustrasjonene, spesielt de fotografiske, er til dels svært gode. I nesten alle kapitlene gir forfatterne en god gjennomgang av «the authors preferred method». Noen av metodene er nøye beskrevet og til dels meget godt illustrert. Det finnes ingen bok om fot- og ankelkirurgi som dekker alle behov, så vi må plukke ut rosinene fra forskjellige lærebøker. Foot and ankle surgery inneholder noen rosiner. Den konkurrerer imidlertid med en rekke andre fotkirurgibøker, deriblant noen som er meget gode. Denne kan ikke sammenliknes med de mest etablerte på markedet som kommer i flere bind. Jeg kan likevel anbefale denne boken, spesielt til ortopeder som skal begynne med fotkirurgi. Kapitlene er lettleste og man drukner ikke i detaljer. Prisen sett mot nytten er gunstig. Vanligvis etterlater innkjøp av slike spesialbøker nemlig en smertelig hull i budsjettet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media