Den behendige eneforfatter
Ikke alltid står det en horde av medforfattere på artikler. Den motsatte ytterlighet kan også forekomme. En forsker ber andre om hjelp og gir tydelig uttrykk for at han har det vondt. Han mobiliserer så mange han kan, alle løper i øst og vest for ham, henter saker, gjør forsøk, sprøyter mus, utfører spesialmetoder, skaffer utstyr til veie og kommer styrtende med både tall og kurver de har fått fram. Så tar forskeren dataene og er søkk borte. En tid seinere kommer et særtrykk inn døra: Der er alt publisert. Artikkelen har kun én forfatter, og de mange hjelperne blir bare såvidt nevnt under «acknowledgements».
Ved et langvarig samarbeidsprosjekt kan det og hende at den ene forskeren sitter med alle resultatene. Enkelte klarer da ikke å motstå fristelsen, men sender det raskt inn til publisering uten at de andre vet noe om det. Hvis det blir en pen artikkel, gjør det ikke så mye om visse ting er misforstått og galt skrevet hist og her fordi de andre kollegaene ikke fikk anledning til å se igjennom manuskriptet (1).
For endel år siden ble det offentliggjort en artikkel om bakterietallet i eggprodukter der «acknowledgement» var særdeles omfattende. Der sto det: «Vi takker dr JD og dr GS, Chicago, for de mikrobiologiske analysene og dr GRA, Philadelphia, for å ha overvåket innsamlingen av produktene, dr DHB og dr PWK, og endelig dr GWP og dr AB, California, for at vi fikk bruke deres data om henholdsvis antall salmonellae i kommersielt albumin og hele eggprøver.» Da kan man spørre: «Hva gjorde egentlig forfatterne?» (2).
Det kom også en ung fysikkstudent til et forskningsinstitutt et sted i utlandet og ba professoren om å få en oppgave han kunne bruke til et doktorarbeide. Professoren sa: «Jeg vet om et nokså aktuelt problem som vi kunne undersøke. Da kan De gjøre slik og slik. De skal bruke den og den metoden, og jeg skal vise Dem nøyaktig hvordan De gjør det.» Studenten fikk litteratur, han fikk en omfattende innføring i problemet som han ikke kjente til fra før. I tillegg fikk han bruke alt utstyret på professorens laboratorium og fikk mer og mindre hjelp til å gjøre undersøkelsen. Til slutt skrev han det hele sammen til en avhandling, og også her fikk han hjelp. Så viste det seg at han hadde gjort en epokegjørende oppdagelse. Ære, berømmelse og penger drysset ned over den unge fysiker. Professoren som sto bak det hele fikk imidlertid ingen kreditt, fuglen var fløyet avsted til en fet stilling, hadde tatt med seg data og protokoller, og etterlot sin sjef til glemselen.
Det hender også at data rett og slett blir stjålet, eller at en hel artikkel blir tatt og publisert i andres navn (3, 4).