Bryster – velskrevet og morsomt

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Williams, Florence

  Breasts

  A natural and unnatural history. 338 s, ill. New York, NY: W.W. Norton, 2012. Pris USD 26

  ISBN 978-0-393-06318-9

  De fleste brystkreftkirurger erfarer raskt i sitt yrkesliv at bryster for de fleste kvinner har en langt videre betydning enn andre organer, og vi vet godt at å fjerne et bryst betyr mer for mange kvinner enn tap av en annen kroppsdel, som gjerne kan ha en mer vital funksjon.

  Likevel sitter man igjen med en utvidet forståelse av bryster etter å ha lest Florence Williams bok – her tar forfatteren for seg brystenes mange roller i et helt kvinneliv, fra utviklingslære og historie, gjennom estetikk og skiftende moter, som nytteorgan med ernæring og til sykdom.

  Hun er innom mange aspekter, og her nevnes bare noen få: Hvorfor er brystene hos mennesker plassert som de er, foran på brystveggen, lett synlig med form og størrelse? Av teoriene som har vært diskutert, og som hun nevner, finnes det flere. Jeg kan nevne et par eksempler. Er det for å varme hjertet? Eller er det fordi eventuelle beilere eller fremtidige barnefedre lett skal kunne vurdere om dette er kvinnen de ønsker skal bære frem deres barn? Og er formen på brystene som den er, fordi barn lettere skal kunne få mat uten at ansiktet blir helt flatklemt?

  Hun skriver om brystenes utseende og størrelse og hvordan idealene har variert gjennom tidene. Brystimplantater i forstørrende hensikt omtales nokså grundig. Den første kvinnen som for 50 år siden fikk moderne silikonproteser, forteller sin historie om hvordan det gikk til. Hun oppsøkte egentlig kirurgen for å få strammet ørene noe mer baktil og endte opp med begge deler. Konklusjonen blir at kapitalismen, da som nå, er kreativ – der det ikke er behov, kan det skapes.

  Det som forfatteren oppgir som grunn til at hun fattet interesse for temaet bryst, er at hun som nybakt og ammende mor kom over opplysninger om hva brystmelk, som jo er ansett som det reneste og sunneste babyer kan få, egentlig inneholdt. Hun fikk analysert sin egen melk, og det fremkom toksiner av de mest uventede typene, deriblant også et flammehemmende stoff. På en måte så det ut som om brystene var et filter for alle slags uheldige kunstige stoffer.

  Temaet brystkreft omhandles også, men i og med at brystene omtales i så mange andre settinger, blir det langt fra så dominerende som vi er vant med i vår hverdagslektyre ellers. Både røntgenmammografi og selvundersøkelse beskrives slik at det betraktes nærmest fra et kunstnerisk synspunkt.

  Boken er velskrevet med mye humor. Det er langt fra noen fagbok for brystkreftkirurger eller andre medisinere, men det er en morsom og lettlest bok. Og de fakta som fremsettes, virker svært godt begrunnet. Jeg tror absolutt forfatteren har gjort en grundig kildegransking.

  Om boken forsvarer betegnelsen «an owners manual», kan diskuteres, men som underholdning og adspredelse kan den anbefales.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media