Sinktilskudd i brød

Verdens helse
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Inntak av brød med sinktilskudd kan øke serumnivåene av sink og jern hos personer med sinkmangel.

  Sinkmangel er en av de vanligste kostholdrelaterte mangeltilstander i u-land og er assosiert med vekstforstyrrelse, svekket immunforsvar, misdannelser, nevrofysiologiske funksjonsforstyrrelser, nattblindhet og svekket spermatogenese. I en nylig gjennomført studie i Iran har man evaluert hvilken effekt sinktilsetning i brød har på serumnivåer av sink og jern (1).

  80 kvinner i alderen 19 – 49 år, ansatte eller studenter ved universitet i Isafahan i Iran, ble inkludert i studien. De hadde alle et sinknivå i serum på under 70 µg/100 ml, men var friske og uten klinisk tegn på mangeltilstand. I den dobbeltblinde studien ble de randomisert til enten vanlig brød, brød med lavt tilskudd av sinksulfat (50 mg Zn/kg mel) eller brød med høyt tilskudd (100 mg Zn/kg mel). Serumnivåer av sink og jern ble målt før og etter studieperioden på en måned.

  Det var en statistisk signifikant økning i serumnivåene av sink og jern i begge sinktilskuddsgruppene, men ikke i kontrollgruppen. Økningen var større i gruppen som fikk brød med høyt tilskudd enn i gruppen som fikk brød med lavt tilskudd.

  Forfatterne konkluderer med at man ved sinkmangel på en effektiv måte kan oppnå tilstrekkelig inntak og absorpsjon av sink med sinktilskudd på 50 – 100 mg per kilo mel. Videre påpeker de at inntak av brød med tilsetning av sink også økte jernabsorpsjonen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media