Tatovering og MR-undersøkelse

Medisinen i bilder
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En mann i 30-årene med tallrike tatoveringer på truncus og ekstremiteter var til MR-undersøkelse (1,5 tesla). Inne i MR-maskinen (ryggleie, armene ned langs kroppen) fikk han umiddelbart intense, sviende smerter i huden på venstre skulderparti og albueregion. Han ble uten opphold hentet ut av maskinen, og det ble konstatert ca. 2 mm hevelse av to tatoveringer på skulder/albue samt rubor omkring (bildet). Det ble forsøkt å gjenta undersøkelsen med lakenisolasjon mellom venstre overekstremitet og truncus, men samme smerter oppsto. Pasienten hadde undergått nesten identisk undersøkelse uten problemer én måned tidligere, men da i mageleie med armene over hodet (utenfor MR-tunellen).

  Tatoveringene var utført i Skandinavia et par år tilbake, alle med samme teknikk og tatovør. Alt blekket var innkjøpt ved samme tatoveringsinstitutt, men i de to aktuelle tatoveringene var det benyttet en annen type blekk enn de øvrige.

  Skader pga. tatovering i forbindelse med MR-undersøkelse opptrer en sjelden gang, da helst som reaksjoner tilsvarende førstegradsforbrenning (1). Trolig er det maskinens sterke hovedmagnet (øver magnetisk drag på metallpartiklene) samt gradientmagneter og radiofrekvenspulser (indusert oppvarming) som forårsaker skadene (2). I vårt tilfelle var bare hovedmagneten på (den er alltid på), slik at reaksjonen sannsynligvis skyldtes magnetisk drag på jernpartiklene.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media