Flott medisinhistorisk bildebok

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Anderson, Julie

  Barnes, Emm

  Shackleton, Emma

  The art of medicine

  Over 2,000 years of images and imagination. 256 s, ill. East Sussex: Ilex Press, 2011. Pris GBP 30

  ISBN 978-1-907579-13-4

  Forfatterne, som er anerkjente engelske medisinhistorikere og forskere, har skrevet og dokumentert medisinhistorie ved å analysere verker fra Wellcome-instituttets samlinger.

  Burroughs Wellcome & Co, London, var fra 1880-årene et av verdens ledende medisinfirmaer med forskningslaboratorier og verdensomspennende markedsføring. I dag er selskapet en del av GlaxoSmithKline, mens Wellcome-instituttet gjenstår som medisinhistorisk forskningsinstitutt, med en stor samling av medisinskhistorisk materiale. Instituttet har bøker, malerier, skulpturer, plakater, medisinske instrumenter, apotekutstyr, medikamenter etc. fra hele verden og fra over 2 000 år tilbake i tid.

  Sir Henry Wellcome (1853 – 1936), opprinnelig fra USA, var en foregangsmann i medisinproduksjon. Han var også en lidenskapelig samler med god råd, reiste verden rundt og samlet gjenstander av medisinsk interesse. Det sies at enkelte av kassene han sendte hjem til England, ikke ble åpnet før etter hans død. Instituttet har fortsatt med å samle inn gjenstander like opp til vår tid.

  Forfatterne beskriver utvalgte gjenstander fra samlingen, med et eller flere bilder per side, og med korte historiske kommentarer ved siden av. Anatomihistorien The Mapping of the Body har, naturlig nok, fått stor plass. Mange gamle praktfulle anatomiatlas er omtalt. Beskrivelsene starter med gamle autopsibeskrivelser og anatomiforelesningssaler og ender opp med elektronmikroskopiske bilder.

  I tillegg til vestlig medisinhistorie gir forfatterne oss korte glimt inn i andre kulturers medisinhistorie. Vi får beskrivelser av astrologi, homøopati, akupunktur, frenologi – hodeformens betydning – og ayurveda, retninger som har vært, og er, anerkjent medisinsk lære i forskjellige kulturer og til forskjellige tider, og som har hatt varierende status innen vestlig medisin.

  Livets forskjellige faser, medisin og død og medisin og tro har fått sine kapitler, likeså sykdomsoppfatning gjennom tidene. Mange forskjellige sykdommer er representert i bilder og skulpturer. Humor i medisinen er ikke uteglemt, og både leger og pasienter får  sitt.

  De valgte illustrasjonene har åpenbart betydelig kunstnerisk verdi, selv om historikerne ikke har foretatt kunsthistoriske vurderinger. Språket er godt og fagterminologien forståelig for folk flest.

  Man kan mene hva man vil om rike engelskmenn som reiste verden rundt, samlet, kjøpte og «fikk» verdifulle historiske gjenstander og tok dem med tilbake til England. De tok i hvert fall vare på historien.

  Boken er en praktfull bildebok for oss som gjerne vil vite «litt om mye». Jeg anbefaler den for alle leger, også de som (foreløpig) ikke er interessert i medisinsk historie.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media