LES MER OM ...

Artikkel

Fra redaktøren

Det gir mindre arbeid for alle hvis alle nødvendige tillatelser er på plass før datainnsamlingen starter. Etterpå kan det være for sent

Spør først, forsk siden

En krem som beskytter mot brennmaneter

Brennmaneter kan gi lokale plager i huden og i verste fall alvorlige reaksjoner. Ved å smøre en brennmanetbeskyttende krem på huden kan slike plager forebygges: mindre smerte og ubehag og mindre inflammatorisk reaksjon i huden. Dette viser en randomisert studie der testpersonene ble eksponert for brennmanettentakler i en glasskål lagt mot huden.

Forebyggende behandling mot brennmanetskader – en randomisert studie

Hjertets elektriske koblinger

Den elektromekaniske koblingen i enkeltceller må være presis, homogen og synkron for at hjertet skal fungere normalt. Dette skjer i et komplisert samspill mellom mange proteiner, blant annet ankyrin-B.

Fra global til lokal – ny forståelse av den elektromekaniske koblingen i hjertet

En ny profesjonsstrid

Helsevesenet styres av et anonymt byråkrati som skyr offentlig debatt. Politikerne har abdisert. En ny profesjonsstrid har oppstått – den mellom sykehusets tradisjonelle helseprofesjoner og markedsstyrte ledelsesteknokrater. Les Rune Slagstads analyse av sykehusfusjonen i Oslo og dagens Helse-Norge.

Helsefeltets strateger

Norske leger i Kongo

Fristaten Kongo ble etablert i 1885 og ble i praksis den belgiske kongens private koloni. Flere enn 200 nordmenn tjenestegjorde i Kongo, hvorav fem leger. Hvem var de, hva var deres bakgrunn, og hva opplevde de? En stor epidemi med sovesyke førte til tvangsundersøkelser og isolater.

Norske leger i Kongo 1885 – 1908

Anbefalte artikler