()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Fra redaktøren

  Fra redaktøren

  Det gir mindre arbeid for alle hvis alle nødvendige tillatelser er på plass før datainnsamlingen starter. Etterpå kan det være for sent

  Spør først, forsk siden

  En krem som beskytter mot brennmaneter

  En krem som beskytter mot brennmaneter

  Brennmaneter kan gi lokale plager i huden og i verste fall alvorlige reaksjoner. Ved å smøre en brennmanetbeskyttende krem på huden kan slike plager forebygges: mindre smerte og ubehag og mindre inflammatorisk reaksjon i huden. Dette viser en randomisert studie der testpersonene ble eksponert for brennmanettentakler i en glasskål lagt mot huden.

  Forebyggende behandling mot brennmanetskader – en randomisert studie

  Hjertets elektriske koblinger

  Hjertets elektriske koblinger

  Den elektromekaniske koblingen i enkeltceller må være presis, homogen og synkron for at hjertet skal fungere normalt. Dette skjer i et komplisert samspill mellom mange proteiner, blant annet ankyrin-B.

  Fra global til lokal – ny forståelse av den elektromekaniske koblingen i hjertet

  En ny profesjonsstrid

  En ny profesjonsstrid

  Helsevesenet styres av et anonymt byråkrati som skyr offentlig debatt. Politikerne har abdisert. En ny profesjonsstrid har oppstått – den mellom sykehusets tradisjonelle helseprofesjoner og markedsstyrte ledelsesteknokrater. Les Rune Slagstads analyse av sykehusfusjonen i Oslo og dagens Helse-Norge.

  Helsefeltets strateger

  Norske leger i Kongo

  Norske leger i Kongo

  Fristaten Kongo ble etablert i 1885 og ble i praksis den belgiske kongens private koloni. Flere enn 200 nordmenn tjenestegjorde i Kongo, hvorav fem leger. Hvem var de, hva var deres bakgrunn, og hva opplevde de? En stor epidemi med sovesyke førte til tvangsundersøkelser og isolater.

  Norske leger i Kongo 1885 – 1908

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media