()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hadler, Nortin M.

  Rethinking aging

  Growing old and living well in an overtreated society. 250 s, ill. Chapel Hill. NC: The University of North Carolina Press, 2011. Pris USD 25

  ISBN 978-0-8078-3506-7

  Målgruppen er alle gamle, dvs. folk mellom 60 og 85 år. Lenger enn 85 behøver man ikke bekymre seg, da er de fleste av oss døde, og de som ikke er det, er så spesielle at dem holder vi utenfor.

  Budskapet til alle oss andre er at det er på tide å erkjenne at aldersforandringer ikke er det samme som sykdom. Vi forlenger ikke livsløpet ved å bli behandlet for alle våre vondter og avvikende laboratorieresultater. Tvert om løper vi en betydelig risiko for å bli påført skade av medikamentbivirkninger og uheldige interaksjoner. Dersom målet for behandling er at vi skal leve lenger, kan vi med fordel droppe medisinsk behandling med unntak av resuscitering og annen helt akutt innsats.

  Screening er ganske særlig bortkastet med mindre man kan forholde seg til en virkelig høyrisikogruppe, og dem er det ikke mange av. Og hva er fordelen ved å påvise en langsomt voksende kreft, dersom vi likevel skal dø av noe annet? Som kjent er kreft, i likhet med mye annet, en alderstilstand som de fleste av oss gamle dør med, ikke av.

  Professor Hadler, som åpenbart har vært en velrenommert professor i indremedisin og mikrobiologi ved University of North Carolina, går systematisk gjennom hva som finnes av dokumentasjon for positiv effekt av behandling, og det blir ikke stein tilbake på stein.

  Det er ikke medisinens fortjeneste at levealderen har økt så sterkt for folk i den vestlige verden – det er oss dette handler om.

  Hva vi spiser, er ikke viktig, og man skal være ekstremt undervektig eller uhorvelig fet for at vekt betyr noe. Trim forlenger ikke livet, tvert om kan det føre til for tidlig død dersom den overdrives, men hvis vi er i god form, kan vi være sprekere når vi dør. Det eneste dr. Hadler tror på, er levekår, som igjen henger sammen med utdanning. Det er som i Norge. Her har også forskning vist klare forskjeller i helse, helsetilstand og livslengde med utdanning som en fellesfaktor.

  Konklusjon? Nyt din gylne alders år. Og «Ikke gjør som dokter’n din sier, Jens! Ikke gjør som dokter’n din sier» – med mindre du har en doktor som er opptatt av klinisk skjønn, av hva som bør gjøres i forhold til hva som kan. Men de blir mer og mer sjeldne, ifølge dr. Hadler.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media