En modig samfunnsmedisiner i Medellín

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Faciolince, Héctor Abad

  Oblivion

  A memoir. 272 s, ill. Brecon: Old Street Publishing, 2010. Pris GBP 17

  ISBN 978-1-9069-6422-1

  «In the house lived ten women, one boy and a man». Slik åpner denne selvbiografien. Gutten er den kjente colombianske forfatteren Héctor Abad Faciolince (f. 1958), og mannen er hans far. Og slik blir vi presentert for den usedvanlige sterke og fysiske kjærligheten mellom sønn og far i denne kvinnedominerte husholdningen, med bl.a. mor og fem søstre: «The boy, me, loved the man, his father, above all things. He loved him more than God.»

  Boken handler om forfatterens far, legen Héctor Abad Gómez, født i 1921 og skutt av paramilitære i 1987. Dr. Gómez var bl.a. professor i samfunnsmedisin ved universitetet i Antioquia, Medellín, Colombia. Medellín var på denne tiden sterkt preget av vold, ikke på grunn av narkotika, det kom senere, men på grunn av de enorme klasseforskjellene. Dr. Gómez erklærte seg som kristen i religiøse spørsmål, marxist i økonomiske spørsmål og liberal i politiske spørsmål. Han var opptatt av den store befolkningen som levde i fattigdom, og arbeidet for å skaffe rent vann og sanitæranlegg. Politisk var han svært aktiv og kom i konflikt både med kirken og de konservative. Grunnet sitt sterke politiske engasjement måtte han tidvis arbeide i utlandet under WHOs beskyttelse. Han visste at han sto på en liste over folk som skulle likvideres, men fortsatte sitt arbeid mot de rikes grådighet og likegyldighet overfor de fattiges levekår.

  I denne boken møter vi en annerledes familiefar. Hans kone må forsørge den store familien siden han gir bort pengene til sine studenter. Den store barneflokken oppdrar han etter mottoet: Hvis du ønsker at din sønn skal bli et godt menneske, gjør ham lykkelig. Hvis du ønsker at han skal bli et enda bedre menneske, gjør ham enda lykkeligere. Og vi møter en uredd politiker og engasjert samfunnsmedisiner.

  Selv om dette er en selvbiografi, benytter forfatteren mange av romanens litterære grep, og boken kan også oppfattes som en roman. Språket er enkelt, ofte poetisk, særlig i beskrivelsen av Colombias vakre natur. Kirkens enorme makt illustrerer forfatteren ved hjelp av humor og ironi. Døden er et sentralt tema. Forfatteren blir allerede som guttunge tatt med av sin far til obduksjonssalen, en svært traumatisk opplevelse, som kommer tilbake til ham når han mange år senere befinner seg i den samme obduksjonssalen for å identifisere sin myrdete far.

  Jeg anbefaler boken både fordi den gir et innblikk i et land der volden var i ferd med å ødelegge samfunnet, og fordi den forteller en spennende historie om en modig lege som gjennom sitt utrettelige arbeid for større sosial rettferdighet måtte bøte med livet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media