Berørt av kreftsykdom

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Grøholdt, Mette

  Berørt

  En overlevers beretning. 251 s. Oslo: Gyldendal, 2011. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-05-41190-6

  Den selvbiografiske boken Berørt – en overlevers beretning handler om Mette Grøholdts møte med alvorlig livmorhalskreft. Grøholdt vant våren 2010 en konkurranse i Aftenposten med kronikken De stumme plagede (1). Her beskrev hun hvordan kreftoverleveren befinner seg i en tilstand hvor man ikke syk, men samtidig ikke frisk. Kronikken fikk stor oppmerksomhet, og Grøholdt, som er trebarnsmor og har bakgrunn som leder og rådgiver, har det siste året forelest for onkologer og annet helsepersonell om utfordringer ved å være kreftoverlever.

  I boken beskriver Grøholdt forløpet gjennom kreftsykdommen, fra den første fasen alt før hun fikk diagnosen: «Min evne til å undertrykke smerter og symptomer var altfor stor. Jeg bet tenna sammen og kjempet meg videre mens kroppen ble stadig tyngre, trøttere og mer smertefull.» Videre skriver hun om hvordan hun opplevde kreftbehandling og store operasjoner. Den siste delen dreier seg om livet etter at hun er ferdigbehandlet. Hun beskriver en langvarig rehabiliteringsprosess – hvordan hun må lære seg å leve med kroppslige plager, endrede kroppsfunksjoner og vedvarende usikkerhet for tilbakefall. Hun konkluderer med at livet aldri blir som før, men avslutter med en positiv grunntone: «uansett hva som skjer vil jeg alltid være en overlever.»

  Grøholdt skriver godt og innsiktsfullt om en smertefull reise, hvor hun berøres eksistensielt av sykdommen og forsoner seg med døden som en mulig utgang. Hun gir leseren innsikt i sentrale temaer som engstelse knyttet til kreftdiagnosen, frykt for døden, pårørendes reaksjoner og bivirkninger og følgetilstander etter kreftbehandlingen.

  Boken er velskrevet og anbefales på det varmeste til alle som ønsker å lese en personlig og lærerik beretning om det å leve med alvorlig sykdom og livet med varige plager etter behandling.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media