Scientologiens hjernevask

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jeg er helt enig med Vidje Hansen, som i Tidsskriftet nr. 2/2011 (1) kritiserer redaktøren for mangel på dømmekraft fordi innlegget til Hans-Erik Dyvik Husby kom på trykk i nr. 18/2010. Der refset han, som representant for Citizens Commission of Human Rights, psykiatrien i kraftige ordelag (2).

  I lesingen av Dyvik Husby gikk mine tanker tilbake til 1980-årene, da jeg selv var medlem av scientologikirken, som Citizens Commission of Human Rights er en del av. Å lese dette var som et ekko fra fortiden, et hakk i platen. De samme ordene ble sagt den gang. Scientologikirken hevder at en av samfunnets verste fiender er psykiatrien. Når Dyvik Husby synes det er forunderlig at mennesker med psykiske problemer drøfter dem med sin fastlege, er dette i tråd med scientologenes tankegang. Mellom linjene sies det at fastlegen burde sende alle med psykiske lidelser til dem.

  Scientologikirken mener selv de vet mest om sinnet – og har dermed alle svar. De hevder at det kun finnes én form for psykisk lidelse: Det er aberrasjon eller en aberrert tanke. Aberrasjon er avvik fra en rasjonell tanke eller rasjonell atferd. Aberrasjon benyttes om alle former for psykoser, nevroser, tvangstanker, tvangshandlinger og fortregninger. For å få orden på tankene igjen går man til scientologikirkens auditører for å bli auditert. En auditør bruker elektrometer (løgndetektor) som verktøy.

  Det er vanskelig for meg å forstå at Dyvik Husby er så opptatt av vitenskapelig forskning. Det hadde vært interessant om han kunne vise til en forskningsartikkel der metoden som er forklart over er vitenskapelig bevist og at den hjelper for alle typer psykiske lidelser. Jeg for min del så aldri noe av den type lesestoff.

  Ellers handler artikkelen for det meste om hvordan legemiddelindustrien hele tiden banker på fastlegens kontor og om kjøp og salg av piller. Når en scientolog skal hjelpe et menneske med problemer, handler det om å selge et kurs – og enda et nytt kurs. Det tar aldri slutt, og summene blir som kjent høyere og høyere. Kursene handler om å studere Hubbards tekster (3). Hvordan tror Dyvik Husby at en person som er dypt deprimert, har angst og søvnløshet, klarer å ha fokus på tekst etter tekst? Jo, scientologikirken vet svaret: En annen type kurs, selvfølgelig. Har man andre tanker enn de Hubbard tenkte, er man en fare for samfunnet – i begynnelsen av en aberrert tanke, og hvem vil vel det? Da får man en auditering eller en annen sjekk for å få tankene på rett kjøl igjen. Skremmende, og med rette kalt hjernevask. Dyvik Husby har ikke noe annet valg enn å si det de andre i menigheten sier. Med andre ord – han er fanget i systemet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media