Nydelig om akuttpsykiatri

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Linde, Paul R.

  Danger to self

  On the front line with an ER psychiatrist. 280 s. Berkeley, CA: University of California Press, 2011. Pris USD 17

  ISBN 978-0-520-26983-5

  Forfatteren er psykiater ved Psychiatric Emergency Services (PES), San Francisco General Hospital. Med bakgrunn fra møter med pasienter i Emergency Room (ER) har forfatteren skrevet en bok for fagfolk og alle andre med interesse for mennesker i alvorlige livskriser. Forfatterens intensjon er ikke å skrive en lærebok som dekker alle aspekter av faget, men gjennom eksemplene mer å belyse de ulike faglige og kulturelle dilemmaer som gjelder i akuttpsykiatrisk praksis.

  Boken er bygd opp rundt ti ulike kasuistikker. Gjennom samtaler, akuttbehandling og planlegging av ettervern levendegjøres ulike pasienttyper. Dette følges av referanser som ikke nødvendigvis er sentrale i PubMed, men som på ulike vis er en spore og inspirasjon til ytterligere lesning og fordypning.

  Forfatteren selv elsker sitt fag. Han legger aldri skjul på det. Han er en «adrenalin junkie» (forfatterens egen beskrivelse), dedikert til akuttsituasjoner, action og raske resultater. Dette krydret med en genuin formidlingsevne og en kompromissløs ærlighet gjør hans pasienter til levende, virkelige figurer. De kunne like gjerne vært hovedpersoner i en TV-serie.

  Dette er det en humoristisk, alvorlig og opplysende bok. Selv den mest erfarne akuttpsykiater vil ha utbytte av den. For mennesker uten kjennskap til akuttpsykiatri vil boken være nakent og utilslørt opplysende. Mest av alt er det en bok om empati. Empati med mennesker som trenger det aller mest. Det er en nydelig bok – den anbefales.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media