Endelig en bok om menns seksualitet

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Aars, Haakon

  Menns seksualitet

  310 s, ill. Oslo: Cappelen Akademisk forlag, 2011. Pris NOK 398

  ISBN 978-82-02-30364-8

  De fleste synes det er vanskelig å snakke om en så intim og personlig del av livet som seksualiteten er. Kvinner har alltid vært flinkere enn menn til å åpne seg og snakke om sine følelser og intime forhold. Dette bekreftes av at vi til nå ikke har hatt en nordisk bok som setter søkelyset på menns seksualitet. Nå er den her, og det skal vi være glade for.

  Forfatteren Haakon Aars (f. 1941) har lang og bred erfaring som allmennlege, samfunnsmedisiner, psykiater, klinisk sexolog og terapeut. Vi kan vanskelig finne noen som er bedre til å skrive en komplett bok om mannens seksualitet. Boken bygger i stor grad på brev fra menn med ulike seksuelle problemer og på svar fra terapeuten. På en fin måte illustrerer dette problemstillingen og gir svar og råd som vil være til hjelp for mange menn og deres partnere.

  Boken er delt opp i tre hoveddeler. I den første delen tar forfatteren opp menns seksuelle responser, de seksuelle funksjonene og reaksjonene, anatomi og fysiologi samt selve kommunikasjonen om seksualitet. Den andre delen er den største og omfatter seksuelle dysfunksjoner og menns seksuelle problemer. I denne delen er det 11 kapitler som omhandler de aller fleste seksuelle problemene hos mannen, fra for tidlig sædavgang og ereksjonssvikt til mannens overgangsalder og testosteronsvikt. Det er kapitler som omhandler sykdommer i penis, hiv og seksualitet, medikamenter og seksualitet, samt menn som overgripere. Alt er krydret med pasientenes brev med spørsmål og terapeutens svar. I disse kapitlene har Aars fått råd og hjelp fra andre spesialister, bl.a. urolog Raymond Mortensen som har bred urologisk erfaring. Inndelingen og innholdet i denne delen bør ha stor interesse for et bredt publikum.

  Den tredje og siste delen omhandler menns seksuelle mangfold. Seksuell tiltrekning har et eget kapittel der homo- og biseksualitet har fått god plass. Haakon Aars’ erfaringer og åpenhet om disse temaene gjør det hele svært leseverdig. Han avslutter med et kapittel om menn som selger sex til menn, et tema som nesten ikke er omtalt tidligere, og som er spesielt tabubelagt.

  Boken er lettlest og oversiktlig. Den vil være til god hjelp for fastleger, studenter og mange med interesse for mannens seksualitet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media