()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Lofotfisket har lokket til seg titusener av fiskere i flere hundre år, og var også med på å finansiere det offentlige helsevesen i nord. Nå skal det samme helsevesenet lokke til seg leger når turnustjenesten forsvinner. Det bekymrer mange i nord.

  Torunn Janbu er her sammen med en av de største fiskene som ble hentet opp av Vestfjorden på Lofotcupen. Tommy Stensrud (t.h…
  Torunn Janbu er her sammen med en av de største fiskene som ble hentet opp av Vestfjorden på Lofotcupen. Tommy Stensrud (t.h.) fra Nesodden har deltatt under VM i skreifiske de siste seks årene og hentet selv opp ruggen på 18,86 kilo. Willy R. Karlsen fra VM-komiteen er fornøyd med fangstleveringen i år. Foto Tove Myrbakk

  På «Kjøla» i Svolvær var det storskrei og festskrål som dominerte. President Torunn Janbu hadde tatt turen til Svolvær for å bidra på jubileumsstuntet til Nordland legeforening. Trygderettsdommer Henning Aanes, som har sin bakgrunn som kommuneoverlege i Vesterålen og fylkeslege i Nordland, holdt et spennende foredrag om bo- og levekår for lofotfiskerne.

  – Fiskerne levde under særdeles kummerlige forhold under lofotfisket. De manglet det meste, og det aller verste var vannmangelen. Det var ett badstubad i hele Lofoten. To folkebad var åpne et par ganger i uken. Rorbuene var trekkfulle og av dårlig forfatning. Til tross for dette var helsa til fiskerne bra, men man skal huske at dette var arbeidsføre menn i sin beste alder. Dette var verdifull arbeidskraft som sikret gode inntekter til landet, og Kongen bestemte i 1790 at omsetning på fisk skulle skattlegges for å finansiere helsetjenester. Dette medisinalfondet eksisterte i 150 år og var også med og finansierte Bodø sykehus i sin tid.

  I anledning av jubileet har Nordland legeforening gått til innkjøp av flasker å ha springvann i. 40 slike flasker ble delt ut på kjøla av president og styremedlemmer på selveste brennevinsdagen.

  Ikke levedyktig

  Ikke levedyktig

  På medlemsmøtet var det turnus som engasjerte aller mest. Janbu orienterte om bakgrunnen for at sentralstyret endte opp med å vedta støtte til en søknadsbasert modell.

  – Vi har en bra turnus og skulle gjerne beholdt den. Det er dessverre ikke lenger mulig. Dagens turnusordning er ikke lenger levedyktig og vi trenger strakstiltak. Legeforeningen foreslår autorisasjon etter cand. med. og en søknadsbasert obligatorisk basistjeneste. Dette vil sikre at man får nyutdannede leger raskt i arbeid og en mer stabil helsetjeneste.

  Presidenten ser utfordringene en slik modell vil gi distriktene og her vil sentralstyret jobbe for å få utviklet blant annet insentivbaserte løsninger.

  – Jeg er ikke bekymret over at småkommuner i nord får 200 søkere som ikke er reelle. Slik situasjonen har vært mange steder har turnuslegen ikke dukket opp, og kommunen har derfor stått uten turnuslege i et halvt år. Vi tror dette kan sikre mer stabilitet. Men sykehus og kommuner må gjøre seg mer attraktive overfor søkerne, og her er jeg ikke så pessimistisk, sa president Torunn Janbu.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media