Livet som lege – Legeforeningens jubileumsgave

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Vi er glade for å kunne gi denne flotte og tankevekkende boken i gave til alle foreningens medlemmer, sier Legeforeningens generalsekretær Geir Riise.

  Faksimile av forsiden til jubileumsboken. Illustrasjon Olaf Hajek
  Faksimile av forsiden til jubileumsboken. Illustrasjon Olaf Hajek

  I stedet for som ved hundreårsjubileet, å utgi en bok om Legeforeningens historie, valgte Legeforeningen denne gang å gi ut en bok basert på personlige historier. Disse er hentet fra spalten Personlige opplevelser som ble introdusert i Tidsskriftet i 1989. Spalten er åpen for pasienter, pårørende, leger og annet helsepersonell, og enhver sterk og personlig opplevelse med relasjon til helse og helsevesenet formidles gjennom denne spalten.

  For å komme frem til et egnet utvalg leste redaktørene ca. 200 artikler hvorav de plukket ut 28 tekster. – Det betyr selvsagt ikke at denne samlingen gir seg ut for å være de «beste» tekstene. Det er heller en refleksjon av våre subjektive preferanser, men vi håper selvsagt at leserne – som oss – vil få gode og tankevekkende lesestunder i selskap med disse tekstene, heter det i forordet til boken.

  Fem kapitler

  Fem kapitler

  Tekstene er samlet i fem kapitler: Når legen gjør feil, Lege-pasient-forholdet, Legen som pasient, Møte med helsevesenet og Å bli gammel. Innledningene er nyskrevet til denne boken. De opprinnelige historiene ble publisert i perioden 1989 – 2011. Aldersspennet er stort: eldste bidragsyter er født i 1916, den yngste i 1977. Alle forfatterne er også spurt om å skrive en kort refleksjon til sin egen tekst. I årenes løp har mange av innsenderne ønsket å være anonyme. Det gjaldt også det aller første bidraget i 1989. Senere fortalte Olav Rutle at det var han som var forfatteren. Hans tekst Våkenatt er fremdeles en sterk og gripende historie. Den innleder samlingen, og hans enke har skrevet et etterord.

  Boken er illustrert av den tyske kunstneren Olaf Hajek. Han har vunnet flere priser og hatt oppdrag for en rekke publikasjoner. Hajek er en illustratør av den gamle skolen, han arbeider med pensel og blir ofte kalt «magisk realist» fordi han anvender ikoniske motiver, surrealistiske elementer og sterke farger.

  Boken er et fellesprosjekt mellom Legeforeningen og Tidsskriftet. Legeforeningen er utgiver, mens den er redigert av medisinsk redaktør Erlend Hem og redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet.

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media