Skiencefali og andre «fali’e» tilstander

Svein Burvald Om forfatteren
Artikkel

Nevrolog Karl Otto Nakken hadde i Tidsskriftet nr. 4/2011 en særdeles humoristisk artikkel om det å ha ski på hjernen (1). Til alt overmål var den timet slik at vi kunne lese den mens VM på ski ble arrangert i Oslo. En god latter forlenger som kjent livet, og Karl Otto Nakken fortjener all mulig takk!

Karl Otto Nakken var i sine yngre dager en meget dyktig orienteringsløper, og for alt jeg vet, er han det kanskje ennå. Da er det mulig han har pådratt seg en såkalt okartose med tilhørende kompassitt. Denne tilstanden påvirker stedsansen og de såkalte gittercellene i hjernen på en positiv måte.

Gittercellene er ganske nylig blitt oppdaget av professorene E. Moser og M-B. Moser ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. De får i år Louis-Jeantet-prisen for sin forskning (2). Moser-ekteparet fortsetter jakten på stedsansen og skal undersøke hvordan gittercellene oppfører seg bl.a. i hippocampus.

Kan vi ane konturene av et samarbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og nevrologisk avdeling, Rikshospitalet?

Anbefalte artikler