Godt medisinsk støtteapparat for skilandslagene

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Lege for elitelandslaget for kvinner Hans Petter Stokke har travle dager under Ski-VM i Holmenkollen i Oslo.

  Landslagslege Hans Petter Stokke følger landslaget på en rekke samlinger. Foto Line Møller/Scanpix
  Landslagslege Hans Petter Stokke følger landslaget på en rekke samlinger. Foto Line Møller/Scanpix

  – Vi er seks leger som har ansvaret for hvert vårt lag i langrenn, forteller han. – Det er én lege på hvert av elitelagene, på sprintlandslagene og på rekrutteringslandslagene. I tillegg er Ola Rønsen administrativ leder. Vi har et utpreget teamarbeid med svært godt samarbeid, sier han. Legene møtes på samlinger og i tillegg bruker de e-post og telefon. Når det er renn i utlandet, reiser én lege. Legen har ansvaret for hele laget og gir tilbakemelding til den enkelte laglege etter arrangementet.

  Under Ski-VM legges det daglige planer der alle oppgaver fordeles i henhold til neste dags konkurranser. – Vi sitter i lederteamet og vårt ansvar er ernæring og drikke gjennom dagen, forteller Stokke. – Vi begynner om morgenen med å lage drikkeblandinger som inntas før rennet. Så lager vi det som skal serveres under rennet og rett etter at skiløperne er kommet i mål.

  Stokke har også ansvaret for start og målgang. Han følger løperne inn i startboksen og tar i mot dem når de kommer i mål. Den siste timen før et renn tilbringer han sammen med treneren og skiløperne.

  – Det er viktig å ha vært med på dette noen ganger. Jeg kjenner løpernes egenart og hvordan de best skal oppmuntres frem til starttidspunktet. Dette er en jobb som går på tillit, at man kan lese et mønster og reaksjoner.

  Han har en tilsvarende rolle når de kommer i mål. – Vinneren behøver jeg ikke tenke på, men taperne blir min utfordring. Det er viktig å være tett på disse når skuffelsen er maksimal, sier han.

  Spesielle utfordringer

  Spesielle utfordringer

  Stokke trekker frem noen spesielle utfordringer for det medisinske støtteapparatet. Blant disse er at de må være godt oppdaterte på respirasjonsmedisin og astmatisk problematikk. – Vi har et uvurderlig samarbeid med professor i lungesykdommer Kai Håkon Carlsen. Han er vår mentor på dette feltet og veldig viktig for oss.

  Landslagslegen forteller at de er godt skolert innen ernæring. – Vi legger svært stor vekt på riktig ernæring og at vi har velernærte skiløpere. Vi må kunne fange opp løpere som har ernæringssvikt eller som utvikler spiseforstyrrelser. Særlig for meg, som har ansvaret for kvinnelag, er dette en utfordring, sier han.

  Blir mistenkeliggjort

  Blir mistenkeliggjort

  Hans Petter Stokke forteller at doping er et prioritert område for landslagslegene. – Både fordi vi må være helt sikre på at vi er oppdatert på medikamenter i forhold til våre skiløpere og fordi vi har ansvar for å lære andre i systemet om doping. Vi jobber nært med Antidoping Norge som alltid er med på møter i forbindelse med sesongforberedelsene, sier han.

  – Den eneste negative opplevelsen i denne jobben er det jeg opplever som mistenkeliggjøring av oss som idrettsleger. Foran mesterskap gjøres det galluper som viser at nesten halvparten av de spurte tror at vi doper utøverne våre. Det synes jeg er trasig. Vi jobber «skjorta av oss» for å forsøke å ha dette i orden. Vi er petimetre hele tiden og jeg synes det er pussig at denne mistenkeliggjøringen er så manifestert i befolkningen, sier Stokke.

  Mange allmennleger blant landslagslegene

  Mange allmennleger blant landslagslegene

  Langrennslagenes medisinske støtteapparat består av seks leger, fem fysioterapeuter, to fysiologer og en ernæringsfysiolog.

  Landslagslegene har godkjenning fra Norsk idrettsmedisinsk forening. De får faglig oppdatering gjennom Olympiatoppens forum for leger og fysioterapeuter, gjennom deltakelse på høstkongressen til Norsk drettsmedisinsk forening og i noen grad ved deltakelse på internasjonale kurs og konferanser. Halvparten av legene er til daglig allmennpraktikere.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media