Klumpfot i Uganda

Verdens helse
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Årlig fødes 1 400 barn med klumpfot i Uganda. Håpet er at alvorlig grad av fysisk funksjonshemning kan unngås ved folkeopplysning og bedre basalkunnskap i helsetjenesten.

  The Uganda Sustainable Clubfoot Care Project (USCCP) er et seksårig prosjekt i perioden 2004 – 10 som skal gi helsepersonell økt kunnskap om diagnostikk og behandling av klumpfot samt bidra til folkeopplysning. Evaluering underveis i prosjektet taler for at målsettingen er innen rekkevidde (1).

  Mange barn som fødes med klumpfot i Uganda er aldri blitt diagnostisert, og kun et fåtall har fått tilbud om behandling. Begrensede helseressurser og manglende kunnskap har ført til fattigdom og invaliditet for svært mange unge mennesker.

  Ponsetis prinsipper er foretrukket behandling ved alle landets sykehus fordi det er en relativt lite invasiv behandlingsmetode (2). Manipulasjon, skinner og gipsbehandling kan langt på vei være et alternativ til tenotomi i et land der kirurgisk kompetanse er mangelvare.

  Om lag 1 200 helsepersonell, de fleste sykepleiere/jordmødre og paramedisinere (paramedics), har gjennomgått en treningsmanual for tidlig screening og initial behandling. Fortsatt er det en utfordring å gi befolkningen kunnskaper om årsaker til misdannelsen, å få dem til å forstå at de ikke har skyld i det selv og å endre holdning hos foreldrene i retning av en mer behandlingssøkende atferd.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media