()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I 1868 utga den norske legen Dick Synnestvedt den mest komplette beskrivelse av bursaer som noen gang er skrevet. Nå blir den utgitt på engelsk.

  Ved en tilfeldighet kom to tsjekkiske professorer over Synnestvedts monografi i arkivet til Karlova-universitetet i Praha i 2006. Forfatteren var stud.med. Andreas Svane Dick Synnestvedt (1844 – 1909), som benyttet datidens litteratur og egne observasjoner ved disseksjoner (1). For dette arbeidet ble han belønnet med Skjelderups gullmedalje, og monografien ble utgitt på universitetets regning.

  Synnestvedts monografi var – og er fortsatt – den mest komplette anatomiske beskrivelse av bursaer som noen gang er skrevet. Den inneholder 121 beskrevne bursaer mot f.eks. 44 i Terminologia Anatomica. Forfatteren gjør en rekke fysiologiske og embryologiske betraktninger, som senere har vist seg å være korrekte, og beskriver bursaenes funksjon og normale anatomiske variasjoner. Monografien representerer kulminasjonen av 1800- og 1900-tallets deskriptive anatomi.

  Monografien har likevel også interesse for moderne medisin (2). Dens korrekte anatomiske beskrivelse av bursaer i forhold til omliggende strukturer og fullstendige liste over konstante og sporadiske bursaer gjør den relevant for ortopeder, sportsmedisinere, fysioterapeuter og revmatologer. En fullstendig oversikt over kroppens bursaer og deres variasjoner vil kunne forenkle diagnostiseringen av bursopatier, tendosynovitter/tendovaginitter og entesopatier.

  Monografien vil etter planen bli trykt i januar 2011 med den originale norske teksten, med originalbilder laget av forfatteren selv, og den engelske oversettelsen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media