Krevende, men spennende, å være medisinstudent i Ungarn

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Jeg tror de som kommer hjem etter utenlandsstudier er svært selvstendige og ansvarsbevisste og har høy kulturell kompetanse.

  Marte Alsos Sørensen (t.v.) sammen med et knippe fornøyde medisinstudenter i Budapest. Foto Lisbet T. Kongsvik
  Marte Alsos Sørensen (t.v.) sammen med et knippe fornøyde medisinstudenter i Budapest. Foto Lisbet T. Kongsvik

  Det sier Marte Alsos Sørensen som er femteårsmedisinstudent ved Semmelweisuniversitetet i Budapest. Hun er også landsleder for Association of Norwegian students abroad (ANSA) i Ungarn.

  I Norge omgås man som oftest med mennesker som tenker i like baner, har samme bakgrunn og samme kultur. I Ungarn derimot opplever man å komme i kontakt med et helt annet byråkrati, en annen studiefilosofi, eksamensform, mennesketype og kultur. For mange nye studenter kan oppstarten være vanskelig fordi man bruker mye tid og energi på å tilpasse seg den nye tilværelsen. ANSA kan bidra til å gjøre denne overgangen lettere for studentene fordi organisasjonen ivaretar de norske utenlandsstudentenes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser. ANSA er også med på å skape forståelse for den ressurs utenlandsstudentene representerer i kraft av sin internasjonale erfaring.

  – Hovedmålet for ANSA Ungarn er å tilrettelegge forholdene slik at studiehverdagen blir lettere for studentene som kommer hit, sier Alsos Sørensen.

  Med stressnivået på topp

  Med stressnivået på topp

  – Det er annerledes å studere medisin i Ungarn enn det er i Norge. I Norge er nåløyet trangt for å komme inn på studiet og sjansene for å komme seg gjennom studiet er derfor store. I Ungarn er det lettere å komme inn på medisinstudiet, men det er desto vanskeligere å komme gjennom på normert tid, påpeker hun.

  Alsos Sørensen forteller at medisinstudiet i Ungarn er faglig basert på prekliniske og kliniske studier. De første tre årene er prekliniske hvor teori står i fokus.

  – Med uttallige muntlige eksamener innen en begrenset tidsperiode er stressnivået høyt. De første årene siler universitetet ut de studentene som de mener ikke hører hjemme på studiet. Dette skaper igjen mer stress og utrygghet. De første årene er derfor for mange preget av uro, understreker hun.

  De siste tre årene er viet kliniske studier hvor studentene er mer og mer ute på sykehusene og får prøvd både sine praktiske ferdigheter og det ungarske språk. «Lost in Translation» har nok for mange studenter her nede fått en ny mening, sier hun.

  Et spennende internasjonalt miljø

  Et spennende internasjonalt miljø

  – Til tross for harde studier er studentlivet i Ungarn svært spennede. Ungarn er et land rikt på historie, arkitektur og tradisjoner. Det er en berikelse som student å bo i et slikt land. Studentene her lever på mange måter svært godt. Det er et flott klima, gode boforhold og et yrende uteliv. Som i Norge arrangerer studentene studentfester, studentball, idrettsarrangementer og konserter, sier Alsos Sørensen. Hun legger til at hun aldri har angret på at hun valgte å studere i utlandet, og at hun på det sterkeste anbefaler andre å gjøre det samme.

  – I tillegg til en god utdannelse møter vi som utenlandsstudenter mennesker fra ulike land og ulike kulturer. Vi lærer nye språk, og ikke minst erfarerer vi hvordan det er å leve i et annet land, enn Norge. Ved å studere i Ungarn har jeg fått venner fra Sverige, Canada, Israel, Iran, USA, Japan og flere andre land og jeg har fått muligheten til å dele meninger om skole, kultur, religion, mat og mye mer. Man høster nye erfaringer hver dag, og best av alt; man opplever verden som mye mindre, men desto mer interessant, sier Alsos Sørensen engasjert.

  – For meg har dette vært verdifulle erfaringer. Erfaringer som har farget meg til å bli den personen jeg er i dag, sier hun.

  – Utenlandsstudenten er en pådriver som gjennom sine studier har økt selvinnsikt, og som gjennom studiet har tilegnet seg evner til å se nye perspektiver som man ivrig vil vise dem hjemme, avslutter Marte Alsos Sørensen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media