Mestring av øyeblikket

Erik Ekker Solberg Om forfatteren
Artikkel

Boroson, Martin

Å mestre øyeblikket

Meditasjon på sekundet. 160 s. Oslo: Cappelen Damm, 2010. Pris NOK 269

ISBN 978-82-02-30791-2

Dette er en av mange korte bøker om stress og stressmestring, og målgruppen er bred: alle som er interessert i, og påvirket av stress. Boken er innbundet og lettlest, men ikke illustrert.

Forfatteren presenterer puste- og oppmerksomhetsøvelser som tar kort tid, for eksempel pusteøvelsen på ett minutt. Han trekker på forskjellige meditasjonsteknikker og filosofier og bygger opp forståelse av pusteteknikker og nærværende oppmerksomhet over åtte kapitler. Forfatteren fokuserer på hvordan være til stede i øyeblikket. Boken kan kategoriseres som (nok en) håndbok om hvordan mestre stress. Den er godt og komprimert skrevet, såpass at man nok kan lese den flere ganger.

En del formuleringer er treffende: «Moderne teknologi ga løfter om å spare tid, men slik har det ikke gått.» «Teknologien stjeler mentalt rom.» «Vi er fattige på tid.» «Foreldrene (mine) fleiper om at de er blitt så gamle at de ikke lenger kjøper grønne bananer.» «Ungdommelighet er ikke viljen til å hoppe i strikk i en alder av 65, men er egentlig en mentalitet, et tenkesett, som hilser hvert øyeblikk med en følelse av at det ligger muligheter i dem.»

Forfatteren presenterer ingen direkte nye momenter, selv om så korte øvelser nok kan sies å ha nyhetens preg. Styrken er at det er svært gode refleksjoner om tid og tidsforståelse, og han diskuterer dette interessant i forhold til opplevelse av stress og til meditasjon. Jeg har lest mange korte bøker om stress og stressmestring, og jeg er blitt kritisk til overforenklede, raske løsninger på ofte komplekse stressproblemer. Denne boken er noe av det beste jeg har lest i denne sjangeren -selv om resultatene av teknikkene nok er overdrevent positivt beskrevet.

Anbefalte artikler