12 års samarbeid om menneskerettigheter

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Legeforeningen og organisasjonen Human Rights Foundation of Turkey (HRFT) har siden 1998 stått sammen mot tortur. I år feirer HRFT 20-årsjubileum.

  Legeforeningens menneskerettighetsutvalg, president Torunn Janbu og flere organisasjoner fra en rekke land deltok på jubileumsmarkeringen på øya Heybeliada i Marmarahavet i slutten av oktober.

  Det tyrkisk-norske-samarbeidet har i hovedsak vært knyttet til konferanser rettet mot leger og annet helsepersonell ved behandlingssentre for torturofre, spesielt senteret i byen Diyarbakir i det kurdiske området. Den tyrkiske legeforening har deltatt i samarbeidet.

  Arenaer for erfarings- og kunnskapsutveksling

  Arenaer for erfarings- og kunnskapsutveksling

  – Målet med disse konferansene har vært å utveksle erfaringer og videreutvikle kunnskap innen diagnostisering og behandling av personer som har vært utsatt for tortur, sier Torunn Janbu. – Det har deltatt både norske og tyrkiske forelesere. De tyrkiske bidragsyterne har bred kompetanse og erfaring med behandling av torturofre.

  Det har også blitt arrangert seminarer om fengselshelse. Janbu forteller at flere av møtene har blitt overvåket av tyrkisk sikkerhetspoliti.

  Den første konferansen ble holdt i Diyarbakir i Øst-Tyrkia i 1998. I april samme år arrangerte Legeforeningens menneskerettighetsutvalg en konferanse om medisinsk etikk i samarbeid med Human Rights Foundation of Turkey og den tyrkiske legeforeningen i hovedstaden Ankara (1).

  – Uvurderlig innsats

  – Uvurderlig innsats

  – HRFT gjør en uvurderlig innsats i kampen mot tortur og behandling av ofre. Flere av dem som arbeider for organisasjonen har selv fått kjenne hvordan det er å arbeide for menneskerettigheter i Tyrkia gjennom politiforfølgelse og fengsling, sier Torunn Janbu og legger til at Legeforeningen ser frem til å fortsette dette viktige menneskerettighetssamarbeidet.

  I tillegg til Janbu, besto delegasjonen på jubileumsmarkeringen av leder av Legeforeningens menneskerettighetsutvalg Eline Tholeifsson og Bjørn Oscar Hoftvedt fra sekretariatet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media