Villmarksmedisin

Katrine Damgård Finsnes Om forfatteren
Artikkel

Hudson, Sean

Knox, Caroline

Expedition & wilderness medicine

2.utg. 223 s, tab, ill. Derbyshire: Expedition Medicine, 2008. Pris GBP 18

Forfatterne er to drevne ekspedisjonsleger som også er involvert i «Across the Divide», som bl.a. arrangerer kurs for spesialisering i feltet. Boken er delt inn i fire seksjoner: forberedelser/planlegging før en ekspedisjon, håndtering av diverse situasjoner underveis, medisinsk ansvar i ekstreme omgivelser og ekspedisjonsferdigheter.

Den første delen dekker veldig bra hva man bør gå igjennom på forhånd, alt fra hvordan man skal passere tollen med en velutstyrt legekoffert (nei: teknisk sett er det ikke smugling), til hvordan lage en «casevac»-plan (casualty evacuation). I neste del omhandles håndteringen av alt fra de mer dagligdagse problemene som kan oppstå under en ekspedisjon (gnagsår, gastroenteritt og forstuinger), til det mer eksotiske (slangebitt og bitt fra andre interessante skapninger som skorpioner, tsetsefluer og tarantellaer). Gjennomgangen av tropiske sykdommer og store traumer er noe overfladisk og ikke nødvendigvis helt oppdatert, men siden emnene er såpass omfattende bør man skaffe seg kunnskap fra andre kilder. Den tredje delen dekker hovedproblemene som er særegne for ørkenen, jungelen, høydemedisin, polare strøk, og dykkemedisin (inkludert informasjon om hai- og krokodillebitt). Man venter nesten bare på et kapittel om hvordan man skal takle hodejegere og kannibaler! Istedenfor får man ta til takke med et kort kapittel om gisseltaking. Siste del går på generelle overlevesstrategier i villmarken, for eksempel hvordan skaffe drikkevann, «lese» været og krysse elver.

Boken er lettlest og full av gode illustrasjoner og utstyrslister. Den utfyller forfatternes kursplan bra. Dette er virkelig en hakkespettbok designet for like eksotiske steder som man finner i Donald Duck. Jeg anbefaler den for alle som vil snuse på ekspedisjonsmedisin, eller som bare er glad i ekstremsport og/eller friluftsliv.

Anbefalte artikler