Populært om kvinnehelse

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  McKeith, Gillian

  Women's health

  A practical guide to all the stages and ages of the female life cycle. 416 s. London: Penguin Books, 2010. Pris GBP 17

  ISBN 978-0-718-15435-6

  Bøker om kvinners liv og helse er hverdagskost og finnes i alle varianter og på alle språk. Denne boken er skrevet av en klinisk ernæringsfysiolog, Gillian McKeith fra England, og er ifølge henne en «celebration of womanhood». Hensikten er å sette søkelyset på en sunn livsstil for å oppnå et bedre og sunnere liv, og da unngår man ikke klisjeer som «indre fred bringer harmoni til det fysiske, psykiske, psykologiske og følelsesmessige jeget». Det skjemmer litt, men klarer man å overse dette, kan boken være nyttig og gi innsikt i kvinners liv på en oversiktlig og grei måte.

  Kapitlene inneholder en rekke konkrete opplysninger og helsetips om de fire stadiene i kvinnens liv: pubertet, fertil alder, perimenopause og postmenopause. Temaer som sex i alle aldre, seksuelt overførbare sykdommer, vektøkning i alle aldre, metabolsk syndrom, helsesjekker osv. er skrevet balansert og greit i en lett og kåserende stil. Layouten er tiltalende. Målgruppen er alle som er opptatt av bedre liv og helse. Språket er enkelt, og faguttrykkene forklares i stor grad, men man trenger nok noe basiskunnskap innen medisin og fysiologi for å ha godt utbytte.

  Gillian McKeith er ganske kontroversiell i England (og USA), og hennes kvalifikasjoner og ernæringsråd har møtt mye kritikk fra fagfolk. Hun er kanskje best kjent for boken You Are What You Eat (1), som har solgt i millionopplag, og man kan se henne på TV i England, Canada og USA.

  Dette er absolutt ingen medisinsk lærebok, men den kan være verdifull på sin måte og kan godt leses av helsepersonell som ønsker en bredere og mer populistisk tilnærming til emnet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media