Nytt liv med riktig mat

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hexeberg, S.

  Frisk med lavkarbo

  Nytt liv med riktig mat. 236 s, tab, ill. Oslo: Cappelen Damm, 2010. Pris NOK 329

  ISBN 978-82-02-32273-1

  Frisk med lavkarbo er en casebasert slankebok. Målgruppen er mennesker som sliter med overvekt og sykdom. Språket er enkelt, lettlest og forklarende, men det kan likevel være en utfordring for folk uten helsefaglig og/eller akademisk bakgrunn å forstå alt. Lege Sofie Hexeberg skriver engasjert og personlig om sitt syn på kosthold og helse. Hun mener at det optimale kostholdet er et jeger- og samlerkosthold som mennesker har levd av og utviklet seg på i flere millioner år. Hun skriver: «Jeg har kommet til den erkjennelsen at det er for mye karbohydrater og ikke fett som er hovedårsaken til mange av livsstilssykdommene våre.

  Et karbohydratfattig kosthold er veien å gå for de aller fleste som sliter med overvekt og insulinresistens». Hun er uenig i kostholdsrådene fra Ernæringsrådet og Diabetesforbundet og mener at rådene fører til at mange i Norge blir overvektige og syke. Videre forklarer hun at hun ikke dokumenterer sine råd gjennom forskning fordi det er for dyrt og tidkrevende, og hun ønsker å bruke sin tid og kompetanse på pasienter som trenger hjelp nå. I denne boken omtaler hun 34 pasientkasus. Forfatteren hevder at lavkarbokosthold har hjulpet disse pasientene med overvekt, fedme, hypertensjon, diabetes, spiseforstyrrelser, hypotyreose, sarkoidose, fibromyalgi, artrose, psoriasisartritt, Bekhterevs sykdom, tannkjøttbetennelse, ME, PCO, infertilitet, menopause, migrene og atrieflimmer. Hun supplerer pasienthistoriene med tabeller med laboratoriesvar før og etter omlegging av kostholdet, og hun omtaler de aktuelle sykdommene og blodprøvesvarene fortløpende etter hver pasienthistorie. Forfatteren avslutter med et oppskriftskapittel, ordforklaringer og en oversikt over karbohydrater i diverse matvarer. Det er også henvisninger til aktuell litteratur og Internett-sider.

  Overvekt er blitt en folkesykdom, og pilen peker stadig oppover. Kan Hexeberg klare å snu trenden? Hun har tatt utfordringen. Det finnes dessverre ingen god dokumentasjon over eventuelle ulemper eller risikoer med lavkarbodietten, noe som gjør det problematisk å skulle anbefale den til pasienter. Men det spiller kanskje ingen rolle, pasientene har allerede funnet den. Hexebergs bok lå på «10 på topp»-listen forrige gang jeg var innom bokhandelen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media