Forsidebildet – hva skjer ´a?

Brev til redaktøren
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vi har alle forskjellige interesser. Noe av det jeg har likt veldig godt med Tidsskriftet, har vært forsidebildet – det har vært et friskt pust. Forsiden har vært et signal om at medlemsmassen vår driver med mye annet enn det vi gjør på jobben. Det har gjort meg stolt.

  Det kan ikke bare være meg som har latt Tidsskrift for Den norske legeforening ligge på stuebordet til allmenn fremvisning. Det har kledd enhver anledning. Av og til har forsidebildet gjort at noen som ellers aldri ville ha åpnet det – gjester, barn i familien eller venner – har latt seg friste til å ta en titt inni.

  De estetiske bildene har satt Tidsskriftet litt på siden av det hverdagslige. For meg har det vært ikonet som utad speiler det solide faglige innholdet inni. Det har vært historiske bilder eller bilder som er forankret i profesjon eller forening. På finurlig vis har bildet ofte hatt relasjon til innholdet, men på en kreativ og kunstnerisk måte.

  Av og til har jeg fnyst av de amatørmessige og direkte uestetiske forsidebildene til andre fagtidsskrifter, som f.eks. Sykepleien, som også ligger hjemme hos meg. Ikke sjelden har vi måttet snu det opp-ned for å slippe å se på forsiden. Aldri slik med forsidebildet i Tidsskriftet! Så snart det kom en ny utgave, åpnet vi bladet og leste om bildet – hva var nå det der for noe, mon tro? Så tok det runden rundt frokostbordet.

  Inntil for noen få utgaver siden: Vi får presentert en anus på forsiden. Herregud!

  Jeg håpet det var en glipp. Men to utgaver etter får vi et dårlig bilde av et blødende magesår. Til matchende oransje bakgrunn. Grøss og gru! I beskrivelsen inni bladet står det at det er et illustrasjonsfoto fra Scanpix! Skjerp dere! Spalten er skråstilt (det er jo så moderne...) og er gitt svært sparsom plass. Akk, hva kan man vel skrive om et illustrasjonsfoto egentlig?

  Det føles som noen forsøker å gi en lang og rotfast estetisk tradisjon i Tidsskriftet nådestøtet. Har de som hadde greie på dette sluttet?

  Tidsskriftet er stappfullt av svært bra faglig stoff. Ikke ødelegg forsidebildet! Det kan godt ha med innholdet å gjøre, men ikke på en slik platt og endimensjonal måte.

  Lag eventuelt et frivillig råd for forsidebildet hvis det er økonomien det står på. Eller dere kan lage en ukentlig konkurranse blant alle norske fotografistudenter som går i første klasse, så kan de kjempe om få å komme på forsiden. Vær litt kreative! Jeg vil heller se en kinesisk krukke, et nærbilde av en fargerik mygg, et fantasimonster fra WOW – hva som helst, bare ikke et illustrasjonsfoto fra Scanpix!

  Hvis dette er en bevisst redaksjonell linje, tror jeg den er veldig uklok. Hvis det fortsetter slik, blir ikke Tidsskriftet lenger slengende rundt i oppholdsrommene i mitt hjem. Eller på venteværelset.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media