Godt i gang med ny bok

Lisbet T. Kongsvik Om forfatteren
Artikkel

I en alder av 85 år er Peter F. Hjort godt i gang med en ny bok om uheldige hendelser i helsevesenet.

Peter F. Hjort ga restopplaget av sin bok til president Torunn Janbu og generalsekretær Geir Riise. Foto Lisbet T. Kongsvik

I 2007 ble Hjorts bok Uheldige hendelser i helsevesenet – en tanke, lære- og faktabok utgitt (1).

Nylig kom han innom Legenes hus for å overrekke Legeforeningen restopplaget på 440 bøker. Hjort, som er professor emeritus og en nestor innen norsk medisin, skrev denne boken da hans kone ble fullstendig pleietrengende etter at noe gikk galt under en operasjon. Han pleiet henne hjemme i flere år og det var under denne tiden at han bestemte seg for å skrive bok om uheldige hendelser i helsetjenesten. Nå er han i gang med en ny bok om det samme temaet – denne gang med pasienthistorier.

– Jeg bruker å si at min første bok henvendte seg til hjernen og at den boken jeg nå holder på med henvender seg til hjertet, sier Hjort, som er halvveis i manuskriptet.

I 2004 sendte han forslag til et nasjonalt program for forebygging av uheldige hendelser, og hvordan man med verdighet kan ta vare på ofrene når det går galt. Det ble ikke noe av dette programmet den gang. Nå etterlyser han på nytt et nasjonalt system for rapportering av uheldige hendelser og nestenhendelser i helsevesenet.

– Rundt halvparten av de uheldige hendelsene kan vi forebygge. De andre er det dessverre lite vi kan gjøre noe med, men vi må ikke slutte å snakke om dem av den grunn. Mange land ligger foran oss på dette området og har laget rapporteringssystemer. Jeg etterlyser fortsatt et nasjonalt register i Norge og ønsker at Legeforeningen skal engasjere seg for å få det på plass, sier han.

– Vi setter stor pris på å motta restopplaget av denne viktige boken, samtidig som vi ser frem til Hjorts neste bok, sier både president Torunn Janbu og generalsekretær Geir Riise. De påpeker begge at Hjort belyser et svært viktig tema.

Anbefalte artikler