Kvakksalveri, koriander og kvikksølv

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Noen akademikere mener de har en vitenskapelig forankret rett til å rakke ned på alternativmedisinere, kvakksalvere og folk som tror på noe «annet». Kanskje de har glemt hvordan en hypotese dannes? Man kan vel vanskelig komme noen vei i vitenskapen uten å tro på at det finnes noe «annet» her i verden – som kan testes. Kanskje et mer rettferdig utrykk enn kvakksalver er hypoteseoppfinner?

  Et eksempel fra naturmedisin kan være koriander, Coriandrum sativum, på engelsk «cilantro» eller «chinese parsley». Den kan være nyttig ved reise i den tredje verden, der legedekningen er dårlig der man kan komme ut for turistdiaré og høyt kvikksølvnivå i mat. I en studie hadde pasienter som spiste suppe med koriander høyere utskilling av kvikksølv i urin (1). De som er redde for kvikksølvforgiftning, kan altså trygt spise koriander. Koriander inneholder også antibakterielle komponenter, deriblant dodecenal som har vist seg å være dobbelt så effektiv som gentamicin til å drepe salmonellabakterier (2, 3). Dette er nok ikke ny viten, da det også ble brukt i balsamering av mumier og kjøttkonservering av romerne.

  Til slutt en idé til «kvakksalvere»: Hva med å blande vaselin som base og koriander som virkemiddel? For å få med antiviral effekt i tilegg kan f.eks. jod eller HOCl tilsettes.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media