Tar vi vare på talentene?

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Pliassova, M.

  Følg kallet

  Veier til kunsten og livet. 311 s. Oslo: Transit, 2009. Pris NOK 298

  ISBN 978-82-7596-133-2

  Forfatteren er pianist og klaverpedagog. Hun er født og utdannet i Russland, men har bodd og arbeidet i Norge i 17 år. Hun underviser blant annet i talentklassen ved Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo.

   Boken består av 14 intervjuer, de fleste med kjente musikere og musikkpedagoger, derav fem norske, resten russiske. Av størst interesse for nordmenn er nok samtalene med Einar Steen-Nøkleberg, Håvard Gimse og Jens Harald Bratlie. Og for norske leger intervjuet med nevrokirurgen Nikolai Zwetnow, som nå har passert 80 år.

  Forfatteren er spesielt opptatt av kunstnernes barndom og utdanning. Hvordan får et musikalsk barn best mulige utdanningsvilkår? Hva er et talent, og hvordan tar vi vare på talentene? Hun kritiserer norske barns muligheter for musikkutdanning, på alle nivåer. Det er velkjent at det er bedre muligheter i Russland. Men en systematisk beskrivelse av musikkopplæringen i Russland hadde likevel vært ønskelig.

  Vi kan også se dette som et innlegg i debatten om norsk skole. Blir de flinke tatt godt nok vare på?

  Språket er preget av at det opprinnelig er russisk og så oversatt til norsk. Forfatteren er oppmerksom på dette, hun påpeker selv at «russisk uttrykksmåte legger opp til mer emosjonalitet enn norsk». Dette merker man spesielt i de ordrike sitatene fra russiske musikkpsykologer som hun illustrerer sine meninger med. De mange og lange sitatene er innrykket i teksten. Dette gjør boken tung å lese. Den er smal og passer for de spesielt interesserte i russisk kultur, spesielt russisk musikkpedagogikk.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media