I Morfei armer

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hvordan ser vi ut når vi sover?

  Hvordan er kroppsspråket vårt om natten,

  og hvilke former danner vi?

  Hvordan forholder vi oss til hverandre i søvne?

  Hva viser vi i søvne? Uskyld, angst,

  konflikt, samhørighet, sårbarhet…

  Ser vi spor av at det som foregår i søvne

  får betydning for livet vårt om dagen? (1)

  Søvnen utgjør en stor del av livet, og hver natt går vi inn i denne tilstanden. Likevel, ingen som sover kan se seg selv, og det er også lite vi ser av andre sovende. Det som skjer når vi sover, er utenfor vår kontroll. I søvnen mister man tidvis helt muskeltonus, slik at kroppen inntar særegne positurer man aldri ser på dagtid.

  Søvnens vesen og dens originale kroppsspråk har fascinert meg i mange år. Jeg er inspirert av de tusener av ulike pasienter jeg har møtt og fulgt som allmennlege – deres historier, deres like og ulike kroppsspråk og reaksjonsmåter. For kunstneren i meg er det en spore til å vise noe ekte menneskelig, denne gangen søvn.

  Gjennom bilder av mennesker i alle aldre som sover alene eller sammen med andre i mitt atelier, ønsker jeg å skildre noe av det som foregår om natten og samtidig vise søvnens kraft og de skulpturelle former vi danner.

  Hjertholms materiale består av rundt 4 500 digitale fotografier av 116 personer tatt over 70 netter. Bildene er tatt hvert 8. minutt. Fotoutstillingen Søvn med bilder fra kunstprosjektet vises i en rekke norske byer i løpet av 2009, bl.a. i Trondheim under Nidaroskongressen.

  I dette nummer av Tidsskriftet starter temaserien Søvn.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media