Lettlest dramatikk for ungdom

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Lund, MB.

  nyevenner.com

  206 s. Oslo: Cappelen Damm, 2008. Pris NOK 229

  ISBN 978-82-02-27703-1

  Med nyevenner.com har May B. Lund skrevet en spenningsdrevet historie for ungdom, der en enkel, rask og direkte fortellerstil går på bekostning av dybden i fortellingen og troverdige personskildringer.

  Vi møter 17 år gamle Anette, som i en kombinasjon av kjedsomhet og ensomhet oppretter en profil på nettstedet nyevenner.com. Hun får kontakt med 19 år gamle Rashid og velger å møte ham i håp om å finne seg en kjæreste. Deretter følger stormende forelskelse og begjær, men da det viser seg at Rashid hadde helt andre motiver enn romantikk for å bli kjent med Anette, blir det starten på en serie av hendelser som kulminerer i en særdeles dramatisk og actionfylt avslutning på historien.

  Boken er svært lettlest, og handlingen vil nok for mange i målgruppen være fengende og medrivende. På den annen side ville de nok også ha satt pris på en mer krevende tekst. Forfatteren tar opp mange temaer som er aktuelle i ungdomsårene, bl.a. Internett som sjekkested, unge menneskers identitet og selvoppfattelse, forelskelse, seksualitet, abort, sjalusi og kompliserte vennskapsforhold, men det går så raskt unna at det meste blir hengende i luften – uten å stimulere til nærmere refleksjon.

  Historien er preget av ensidige og noe karikerte personbeskrivelser, og dette gjør at det blir vanskelig å identifisere seg med de menneskene vi møter. Anettes naivitet overfor Rashids opplagte dobbeltspill er lite troverdig. Vi blir heller aldri særlig godt kjent med verken Anette eller de andre karakterene. Dersom leserne hadde fått et dypere innblikk i bakgrunnen for deres handlinger, ville historien blitt mer interessant. Samtidig side skildres mange situasjoner med godt blikk for hvordan ungdomsårene kan arte seg, og leserne vil nok kjenne seg igjen i flere scener. Beskrivelsene av samspillet mellom Anettes klassekamerater gjør derimot at de heller fremstår som ungdomsskoleelever enn som elever på videregående skole.

  Språket er svært direkte gjennom hele romanen, og i første del er det hyppige og heftige beskrivelser av sex og begjær. Selv om dette bidrar til å holde intensiteten i fortellingen oppe, kan man spørre seg om de detaljerte sexscenene tar for mye plass og om de med fordel kunne vært tonet noe ned.

  Hvis nyevenner.com skal være til glede for unge lesere, blir det derfor som en lettfattelig spenningsroman.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media