()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Somers, S.

  Sunn alderdom med vitalitet og velvære

  Sannheten om bioidentiske hormoner. 321 s. Hedalen: Futhark forlag, 2008. Pris NOK 328

  ISBN 978-82-75-94016-0

  Bildet på forsiden – en smilende, meget ungdommelig utseende kvinne med klare, blå øyne – er forfatteren, og hun er ikke 20, men 63 år gammel. Årsaken til dette favorable utseendet er, ifølge henne selv, utstrakt bruk av bioidentiske hormoner.

  Sunn alderdom med vitalitet og velvære er ikke skrevet spesielt for leger, den er beregnet på alle som er interessert i å bevare helsen og ungdommen. Ifølge forfatteren eldes vi fordi våre hormoner «forfaller». Løsningen er behandling med «bioidentiske hormoner», definert som «biologisk identisk med humane hormoner» – til forskjell fra de uekte hormonhermerne. Med hormonhermere vil du bli fet, få sprø knokler, miste sexlysten og bli deprimert og oppblåst – i tillegg til andre symptomer. Bioidentiske hormoner er det eneste svaret for å stoppe sykdom, vektøkning og andre symptomer som er forbundet med hormonell nedgang.

  De viktigste hormonene mot aldring er tyroksin, DHEA (dehydroepiandrostenedion), kortisol, insulin, veksthormon, østrogen, testosteron og progesteron. Denne type medisinsk behandling forsinker og noen ganger reverser aldringsprosessen. Det er ikke lenger slik at man skal dø med sykdom. For godt til å være sant?

  All sykdom og tidlig aldring hos kvinner er ifølge forfatteren forårsaket av p-piller. P-pillebruk setter kroppen i en slags tilstand av kontrollert menopause, og – siden menopausen er begynnelsen til slutten når det gjelder helsen – er det en tragedie å gi 18 år gamle kvinner p-piller.

  Det er en del feilaktige og misvisende data som bringes til torgs, som når forfatteren slår fast at økningen i forekomst av brystkreft, livmor- og eggstokkreft skyldes bruk av p-piller. (En metanalyse, publisert i 2008, viser at bruk av p-piller i mer enn ti år har redusert forekomsten av både livmor- og eggstokkreft med ca. 30 % (1).)

  De fem delene omhandler følgende: hvordan holde innsiden ung, om menn og deres hormoner, om de tre s-er (sex, søvn og stress), om avgiftning og miljøets virkning på helsen og til slutt om å leve ungdommelig. Teksten er basert på intervjuer med pasienter og legene deres, leger som har interessert seg spesielt for såkalt energimedisin, ernæring og hormonell ubalanse.

  Oversetteren kunne ha gjort seg umake med å oversette hormonverdier og bruke norske benevnelser. Oversettelsen skjemmes dessuten av en del ortografiske feil – og det heter da ikke «sjansen» for å få kreft, men risikoen! Hva er «Rhodiola»? En urt? Hva er «RDA» (anbefalt diettilskudd)? Oversetteren kunne med fordel ha forklart en del om disse preparatene og om det er mulig å få disse i Norge. Det samme kan sies om bioidentiske hormoner. Er dette noe man kan få tak i her i landet?

  Dette er en bok for dem som er spesielt interessert i alternativmedisin og bioidentiske hormoner, urter og annet kosttilskudd – og en detaljert og repetitiv beskrivelse av aldring som hormonmangelsyndrom. Den er ikke særlig nyttig sett med norske øyne.

  Det er amerikanske forhold som beskrives, et land der riktig kost og ernæring er forbeholdt de relativt få og fedme og livsstilsykdommer er økende for et økende antall. Denne overdrevne vektlegging av egen helsetilstand, hormoner og årsak til aldring er ganske fremmed for de fleste av oss og kan virke imot sin hensikt. Jeg er ikke sikker på om Sunn alderdom med vitalitet og velvære vil få noe stort norsk publikum og kan ikke anbefale den – den er verken særlig nyttig eller særlig leseverdig.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media