Patricia Merckoll Om forfatteren
Artikkel

Interessen for honning som sårbehandlingsmiddel øker etter hvert som bakteriene blir mer resistente mot antibiotika.

Illustrasjonsfoto Kate Kunz, Veer/SCANPIX

In vitro-studier utført i vårt laboratorium kan tyde på at sterilisert honning kan bli et nyttig sårbehandlingsmiddel (1). Effekten av en steril australsk terapeutisk honning (Medihoney) og norsk skogshonning ble testet på flere antibiotikaresistente bakteriearter, inkludert meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA). Begge honningene drepte alle de undersøkte typer bakterier. Det er imidlertid verdt å merke seg at norsk honning solgt som mat kan inneholde sporer og ikke er tilstrekkelig filtrert eller sterilisert til å kunne brukes på sår.

Flere kliniske studier med standardisert sterilisert CE-merket honning er publisert. I tillegg til bakteriedrepende effekt er det rapportert om rask tilheling av kroniske sår, nøytrofil stimulering i såret og mindre arrdanning ved bruk av honning.

Terapeutiske honningprodukter er nå tilgjengelig i Norge. Bruk av honning i sårbehandlingen kan bidra til sårheling, til forebygging av invasiv infeksjon og utbrudd av resistente bakterier, til fjerning av dårlig lukt fra såret og til bevaring av de antibiotika som vi har igjen.

Anbefalte artikler