Barn dør av forgiftet legemiddel i Nigeria

Oda Riska Om forfatteren
Artikkel

84 barn har dødd av forgiftning i Nigeria etter å ha fått «My Pikin» – en sirup med paracetamol mot smerte ved tannfrembrudd (1).

Sirupen inneholdt kjemikaliet dietylenglykol som blant annet brukes i motorkjølevæske. Det har samme smak og lukt som glyserol som ofte brukes i legemidler, men er billigere (2). Det er derfor blitt brukt i forfalskede medikamenter som en erstatning for glyserol. Foreløpig er 111 barn mellom to og sju år blitt syke, med symptomer som feber, oppkast og diaré, og 84 av disse barna har dødd.

Forgiftet «My Pikin» – som betyr «min baby» – ble først oppdaget i november 2008 da små barn begynte å dø av organsvikt flere steder i Nigeria. National Agency for Food, Drug Administration and Control (Nafdac), satte da en stopper for fabrikanten Barewa Pharmaceuticals i Lagos. Nafdac har også bedt foreldre i Nigeria om ikke å bruke liknende produkter før resten av beholdningen er funnet.

– Regjeringen vil gjøre alt de kan for å finne svar på de mange spørsmålene nigerianere vil ha og også sørge for at en slik uheldig situasjon ikke gjentar seg, sier Nigerias nye helseminister, Babatunde Osotimehin. – Hvert eneste nigerianske barn som dør, er et stort tap for landet, sier han.

Anbefalte artikler