Fiskeolje er ikke alltid fiskeolje

Runar Vige, Göran Gannedahl Om forfatterne
Artikkel

I Tidsskriftet nr. 20/2008 omtales utprøvningsproduktet i GISSI-Heart Failure-studien som «fiskeolje» (1). Dette stemmer ikke, og en slik omtale kan ikke bli stående uten kommentar. Studien ble publisert i The Lancet i slutten av august 2008 (2). Produktet som ble brukt i GISSI-HF-studien er et registrert og reseptbelagt legemiddel. I Norge og de fleste EU-land er produktet kjent som Omacor, det generiske navnet er omega-3-syreetylestere 90. Medikamentet brukes ved behandling av hypertriglyseridemi og som støttebehandling til annen adekvat medikamentell behandling og ved sekundærprofylakse etter hjerteinfarkt (3).

Råolje fra fet fisk er utgangspunktet for legemidlet, men det aller meste av oljens opprinnelige innhold av kolesterol, mettet og enumettet fett og andre fettsyrer er fjernet i produksjonen. I tillegg er miljøgifter fjernet. Hver kapsel på 1 000 mg inneholder fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) (463 mg) og dokosaheksaensyre (DHA) (375 mg) i form av etylestere. I tillegg til EPA og DHA er det litt andre omega-3-fettsyrer i produktet (ca. 60 mg). Totalt sett inneholder en kapsel derfor over 90 % omega-3-fettsyrer i form av etylestere. 1 000 mg råolje fra fet fisk inneholder omkring 30 % (300 mg) til sammen av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Omega-3-fettsyrene i råolje er i form av triglyserider.

Ifølge Tidsskriftet virker det som om man ved å spise en hvilken som helst fiskeolje kan redusere risikoen for død og sykehusinnleggelse av kardiovaskulære årsaker. Man kan jo ikke skrive at revebjelle (Digitalis purpurea) hjelper mot hjertesvikt, kan man vel? Slike sensasjonsrubrikker hører ikke hjemme i et vitenskapelig tidsskrift.

Anbefalte artikler