Ingen Indian summer

May Brit Lund Om forfatteren
Artikkel

Behm, J.

Dr. Mumbai

255 s. Oslo: Cappelen Damm, 2008. Pris NOK 349

ISBN 978-82-02-27822-9

Dr. Mumbai er den finske vinneren av Den store nordiske romankonkurransen 2007, en konkurranse utlyst av de daværende nordiske Bonnier-forlagene. Forfatteren Jukka Behm er 35 år, og dette er hans første bok.

Utgangspunktet er uvanlig: Den indiske barnepsykiateren Satish Rao er bosatt i Helsingfors, han snakker flytende finsk og lever i et samboerforhold med en finsk flyvertinne, Jonna, som han venter barn med. Jonna har to barn fra før. Den ene er autist. Barnas far har forsvunnet inn i en bisarr sekt, mens Jonnas gifte søster har et hemmelig forhold til Satish. Det dreier seg om heseblesende erotiske tekstmeldinger og kjappe formiddagsbesøk.

Hele handlingen i romanen finner sted i løpet av en dag i dr. Satish Raos liv. Dr. Raos mor og en tante har plutselig dukket opp og deres erklærte formål med besøket er å arrangere giftermål mellom Satish og en skikkelig indisk pike. Satish får innlosjert kvinnene i en kollegas leilighet (som han lar dem tro er hans egen) og unnlater å fortelle at han bor sammen med en høygravid finsk kvinne og hennes to små sønner.

Dr. Rao bærer med seg hele vår forestilling om Indias altomfattende varme og nærheten av utallige mennesker. Mumbais rastløse ambisjon kombinert med generasjoners tradisjon spiller også nøkkelroller i romanen. For dr. Rao har et forhold til livet som er omfangsrikt, mangfoldig og omtrentlig – som (vår forestilling om) India. Som barnepsykiater har han utviklet én overordnet teori og den har han lansert i en bok han har kalt «Gi meg nye foreldre». Budskapet er enkelt: Leger i den vestlige verden gir barn sterke psykofarmaka mens problemet er at de har ubrukelige foreldre som ikke er skikket til å ta seg av dem. En av ti foreldre duger ikke, erklærer dr. Rao. Den eneste fornuftige løsningen er at dårlige foreldre blir fratatt sine barn. Med et slikt budskap er den indiske legen – ikke uventet – blitt rikskjendis i Finland. Kollegene ser skjevt på ham, og foreldre som får besøk av barnevernet raser. Dr. Rao blir invitert til debattprogram og talkshow på TV. Og noen sender endog anonyme tekstmeldinger med trusler om snarlig død.

I løpet av et døgn utfolder livets farse, komedie og tragedie seg for dr. Rao i boken. Mumbais sol konfronteres med Finlands vintermørke.

Boken er skrevet av en sint ung mann. Han har noe å fortelle både leger og foreldre. Men til syvende og sist blir det ingen Indian summer for dr. Satish Rao i den strenge finske vinterkulden.

Anbefalte artikler