Ny erklæring fra Vatikanet om bioetikk

Verdens helse
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vatikanet har utgitt et nytt dokument om bioetikk – den første offisielle uttalelsen om dette på over 20 år (1). Flere av anbefalingene i Dignitas Personae, personens verdighet, er ikke overraskende – kirken forbyr stamcelleforskning på embryoer, kloning og genetisk testing av embryoer for implantasjon. Men Vatikanet forbyr også in vitro-fertilisering.

  – Gud skaper gjennom kjærlighet, og det er ikke det som skjer i laboratoriet. Der er det teknikeren som skaper. In vitro-fertilisering skiller skapingen av barnet fra det ekteskapelige samliv, sier Kathleen M. Raviele, gynekolog fra Georgia og president for The Catholic Medical Association (2). Men forsker Josephine Johnston fra Hastings Center, et uavhengig bioetisk forskningsinstitutt, er uenig.

  – Vatikanets idé om at et gift par som velger in vitro-fertilisering ikke gjør det med kjærlighet og forpliktelse, er veldig merkelig, synes jeg, fordi det er en så gjennomtenkt handling, sier Johnston.

  Ifølge Vatikanet bryter disse teknikkene med prinsippet om at alt liv er hellig, og at barn kun skal bli unnfanget ved samleie mellom ektefeller. Selv om stamcelleforskning med bruk av embryoer ikke er akseptabelt, meddeler Vatikanet at forskning på stamceller fra voksne eller fra navlestrengblod er akseptabelt. Vatikanet er også imot frysing av embryoer, fordi dette kan skade embryoet og fordi det skaper et problem med hensyn til hva som skal gjøres med embryoer som ikke implanteres. I dokumentet, som ble diskutert i seks år før det ble publisert, kaller Vatikanet også angrepillen og prevensjon som forhindrer implantasjon av embryoet «dypt umoralske», fordi de kan føre til hva de anser som abort.

  Erkebiskop Luis Francisco Ladaria Ferrer, som arbeider i Vatikanet, sa på en pressekonferanse at dokumentet sannsynligvis ville bli «beskyldt for å inneholde for mange forbud». Videre sa han at kirken følte en plikt «til å gi en stemme til dem som ikke har en stemme».

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media