Nye prioriteringsveiledere

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Veilederne skal bidra til at pasientene prioriteres likere, uavhengig av geografi og gjøre det lettere for sykehusene å prioritere de sykeste.

  Bjørn Guldvog overrakte statssekretær Ellen Pedersen de fem første prioriteringsveilederne. Foto Knut E. Braaten
  Bjørn Guldvog overrakte statssekretær Ellen Pedersen de fem første prioriteringsveilederne. Foto Knut E. Braaten

  – Dette har vi ventet på i spenning. Veilederne vil være et viktig verktøy for å gjøre helsetjenesten bedre, uten at det nødvendigvis koster mer. Det er store geografiske forskjeller i Helse-Norge, og dette er et skritt på veien til å få et likere og mer helhetlig tilbud, sa statssekretær Ellen Pedersen da hun fikk overrakt de fem første av i alt 32 prioriteringsveiledere under en lansering i Helsedirektoratet i desember 2008.

  De siste årene er det kommet flere rapporter som dokumenterer at behandlingstilbudet i sykehus i stor grad er avhengig av hvor i landet du bor og hvilken lege som vurderer deg. I november slo Riksrevisjonen fast at det er helt tilfeldig hvilke av de psykisk syke som får hjelp.

  – Prioriteringer er ikke nytt for leger. Vi gjør det hver eneste dag ut fra faglighet, etiske refleksjoner og ressurser. Men veilederne er viktige i arbeidet for å gi rett diagnostikk og behandling til rett tid. Vi tror dette vil oppfattes som et godt hjelpemiddel i prioriteringsarbeidet og bidra til at sykehuslegene kan ta beslutninger med større grad av trygghet. Det vil også bli viktig å informere fastlegene, som henviser pasientene, om veilederne, sier Legeforeningens president Torunn Janbu.

  Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene har samarbeidet om å utvikle prioriteringsveilederne innenfor fagområder/spesialiteter som gir anbefalinger om rettighetsstatus og frister til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Legeforeningen og brukerorganisasjoner har bidratt aktivt i hele prosessen.

  – Prioritering har vært en hodepine for alle i helsetjenesten. Med prioriteringsveilederne skal vi sikre at de sykeste får hjelp først og at de som trenger det mest får behandling i tide. Det viktigste er at ventetiden ikke blir for lang for de med alvorlige sykdommer, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog.

  Ved årsskiftet vil ytterligere ni veiledere være ferdig, og innen utgangen av 2009 er målet at alle medisinske fagfelt skal ha en prioriteringsveileder.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media